Krav fra liberale: Ingen SD-tjenestemenn i regjeringskontorene – Nyheter (Ekot)

Sverigedemokraterna vil ikke kunne ha politiske funksjonærer i regjeringskontorene dersom det blir en borgerlig regjering etter valget. Dette kravet kommer nå innenfra Venstre, i forkant av landsmøtet til høsten.

– Det betyr mye makt og innflytelse som jeg ikke vil at Sverigedemokraterna skal ha, sier Cecilia Elving, president i Liberala Kvinnoförbundet.

I vår vedtok Venstre å jobbe for en borgerlig regjering etter valget, selv om den må stole på Sverigedemokraterna.

Men forholdet til SD fortsetter å splitte partiet. En rekke forslag i forkant av høstens landsmøte handler om at liberale – på ulike måter – må sette klare grenser, røde linjer, om hva som kan og ikke kan gå på kompromiss, dersom det ble et samarbeid der Sverigedemokraterna er med.

I et av forslagene, som Ekot deltok i, fremsettes det et konkret krav: Liberalister må ikke bidra til at Sverigedemokrater får plass til embetsmenn i regjeringskontorer.

Da januarsamarbeidet med regjeringen var i gang, hadde Venstre fem politiske eksperter på regjeringskontorene. Men Sverigedemokraterna burde ikke ha tilgang til det, mener Maria Jern, president for Liberalerna i Falköping, og en av dem som signerte forslaget.

– Vi som parti er utrolig fjernt fra Sverigedemokraterna og bør ikke samarbeide tett med dem, slik vi gjorde med Centerpartiet, Liberalerna og den sittende regjeringen, under januaravtalen.

Cecilia Elving, president i Liberala Kvinneforbundet, sier hennes viktigste politiske oppgave er å gjøre Sverige mer rettferdig.

– Jeg kan ikke se at det er gunstig for likestillingen i Sverige å ha ansatte. Jeg vil se dem så langt fra makten som mulig, rett og slett.

Partisekretær Juno Blom ønsker i denne situasjonen ikke å kommentere partikameratenes henvendelse. «Alle forslag vil som vanlig behandles av partistyret i løpet av høsten. Partistyret kommer tilbake med svarene på alle forslag i forhold til de innsendte dokumentene,» sier partipressesekretær Yoav Bartal i en uttalelse. kommentar til Ekot .

Men partileder Nyamko Sabuni har tidligere sagt at han ikke ønsker røde linjer til enkeltpartier. «På den annen side har vi et sett med liberale verdier som vi alltid vil beskytte uansett hvem vi jobber med,» sa han til Svenska Dagbladet i juni.

Lederen for Sverigedemokraternas gruppe Henrik Vinge mener muligheten for samarbeid ville blitt vanskeligere dersom liberalistene kom med en slik forespørsel.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.