Konsortieselskaper med Shell og Lyse kan trekke seg fra offshore vindkraftkontrakter

– Vi er opptatt av å gå inn i en posisjon der vi kan by på både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Det er en ekstremt utfordrende tid, sier Olav Osvoll, direktør for fornybar energi i Eviny.

Eviny er en del av et konsortium med Lyse og Shell med mål om å by på de to første annonserte havvindfeltene innenfor norsk kontinentalsokkel.

Søknadsfrist for Utsira Nord og prekvalifisering til Sørlige Nordsjø II er 1. november.

Jeg vil ikke bygge og eie

– Det er dyre tider nå. Turbiner er også dyre. Det er problemer med leverandører på turbinsiden. Det er en risiko for at turbinene svikter. Stål koster. Kabler er dyre. Infrastrukturen er ikke billig, legger Olav Osvoll til.

Operatøren og konsortiet påpeker samtidig at det er en stor sak at utbygger eier nettløsningen for Sørlige Nordsjø II.

Store risikoer

– Det er stor risiko knyttet til en så vanskelig investering. Det er ikke naturlig for et konsortium å bygge og eie nettverksløsningen. Konsortiet som vinner Sørlige Nordsjø II skal bygge en minimal løsning for første fase av Sørlige Nordsjø II, sier konsernsjefen.

Et alternativ kan ifølge Olav Osvoll være at Statnett som eier kan overdimensjonere nettløsningen og legge til rette for hybridløsninger i etterfølgende utvidelser av Sørlige Nordsjø II.

Olav Osvoll mener at en overinvestering på 1 milliard dollar fra Statnett for første fase av Sør-Nordsjøen II kan være økonomisk forsvarlig, på sikt.

Osvoll får spørsmål om det er mulig at det hele er for dyrt?

– Jeg vil ikke spekulere i dette, men det er en veldig vanskelig tid akkurat nå, svarer Osvoll.

Olav Osvoll mener det er en risiko for at flere konsortier ikke tror de kan oppfylle sine resultatkrav og derfor ikke byr. Det er klart at det ikke er aktuelt for Eviny-konsortiet å senke ytelseskravet «for å subsidiere Sørlige Nordsjø II».

Felles med returkrav

Investorer i vindkraft på land har ofte et avkastningskrav eller såkalt internrente på rundt åtte til ni prosent. Hvor mange prosenter snakker vi om for deg?

– Det er fordeler og ulemper på det området. Vi tenker veldig langsiktig lønnsomhet, men vi må balansere avkastningskravet mot risikoen. For Sørlige Nordsø II er det veldig dypt, 60-70 meter dypt, 32 kilometer utenfor kysten. Her er det en rekke risikofaktorer som ikke fantes før i Nederland, England og Skottland, sier Olav Osvoll.

Kilde: Evin

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *