Konferansier: «Kompenser strømregningen med momsrefusjon»

Allerede før utgangen av året gikk den norske regjeringen med på å kompensere strømforbrukerne fordi strømprisen hadde skutt i været også der.

En årsak til økningen i strømprisene i Norge er at en ny strømkabel for Storbritannia ble satt i drift høsten 2021 og strømprisene som ligger der har spredt seg til Norge.

Den svenske regjeringen han er som vanlig forsinket og reagerer først når ulykken er et faktum, altså når svenske strømforbrukere får strømregningen. Proaktivitet er ikke noe som kjennetegner sosialdemokratene.

Det er påfallende at den sosialdemokratiske regjeringen gir inntrykk av at den har jobbet lenge med dette. Da finansminister Mikael Damberg (S) ble intervjuet i P1 Studio Ett den 12. januar det har blitt klart at regjeringen ikke har en fornuftig plan og absolutt ikke har forberedt seg på det som skjer nå.

Damberg sa også at de som installerte varmepumper, og dermed var proaktive i å redusere strømkostnadene, ikke ville bli kompensert for å «tjene penger» ved å installere for eksempel et jordvarmeanlegg. Kun de med direktevirkende elektriske varmeovner skal få kompensasjon.

Det er ganske typisk for sosialdemokratene at de som vurderer sin situasjon skal straffes eller stå uten kompensasjon.

I tillegg til å bruke Damberg feil navn – du tjener ikke penger med varmepumpe – du reduserer driftskostnadene men du får andre kostnader i stedet. Dermed glemmer Damberg, kanskje retorisk til venstre, at en varmepumpeinstallasjon er en stor, tung og risikabel investering. Varmepumpen, som absolutt er mer energieffektiv enn direktevirkende elektrisk oppvarming, slites ut og må betales i over en årrekke.

Hvordan skal denne kompensasjonen gjøres i praksis? Hvem bør se nærmere på hvem som har direktevirkende strøm og hvem som har varmepumpe? Det er så hensynsløst at du bjeffer.

Et klart bedre forslag det ville innebære å bruke moms- og strømselskaper som refusjonssystemer. Strøm ville derfor være fritatt for merverdiavgift for november og desember 2021. På den ene siden kompenseres alle private forbrukere av strøm, store som små og i hele landet, og på den andre siden er det i utgangspunktet ingen nye kompliserte systemer nødvendig refusjon. Selskaper blir ikke kompensert fordi det sannsynligvis vil være uautorisert statsstøtte.

Det ville fungere slik at kraftselskapene, som har all informasjon på fakturaene, sjekker momsen på sine november- og desemberfakturaer. Så foretar de motregning på fremtidige fakturaer i 2022 med for eksempel full mva eller ren refusjon dersom kunden ikke lenger er kunde.

De registrerer disse transaksjonene selv mot dine egne mva-kontoer i regnskapet og få momsen tilbake fra det svenske skatteverket dersom det er negativ forskjell. Ellers betaler strømselskapet kun mindre moms. Skatteverket i Sverige gjennomfører på sin side noen individuelle vurderinger.

Så der blir det ikke vanskeligere enn det. En liten lovendring og litt mer jobb for kraftselskapene, men klart enklere enn Damberg hadde tenkt å sette sammen.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.