«Kompetanse på Vasa energiklynger er svært viktig for Norge» – Österbotten – svenska.yle.fi

Norsk ambassadør Dag Stangnes er fornøyd med Norsk Freyr Batteris planer om å bygge en battericellefabrikk i Vasa. Stangnes tror på et større samarbeid mellom Vasaregionen og Norge med batteribeltet som kommer ut fra Mo i Rana via Skellefteå i Vasa.

Den norske ambassadøren besøker Vaasa så godt han kan, for første gang siden tiltredelsen som ambassadør i 2019. Programmet i Vaasa inkluderer besøk til flere bedrifter og et møte med bydelsdirektør Tomas Häyry og presidenten i Jeg anbefaler Joakim Strand.

Nyinvesteringene i batterisektoren er svært positive, sier Stangnes.

– Det er veldig bra at Freyr nå har inngått en intensjonsavtale med Vasa by. Det er viktig for Norge og viktig for norsk-finsk samarbeid. Det som er bra, sett med norske øyne, er at vi transformerer økonomien vår, og spesielt energibransjen, til mer fornybar energi. Så produksjonen av batteriet er veldig viktig.

Stangnes tror på et større samarbeid mellom Finland, Norge og Sverige med batteribeltet som kommer fra Mo i Rana i Norge, via Skellefteå i Sverige til Vasa. I Mo i Rana bygger Freyr Battery en batterifabrikk og i Skellefteå, Northwolt, bygger det den største batterifabrikken i Europa.

– Kompetansen som finnes i Vasa energiklynge er svært viktig for norske bedrifter, og spesielt for Freyr, sier Stangnes.

Samarbeid i energisektoren

Det er vanskelig for en diplomat å avgjøre om det kan være konkurranse om arbeidskraft mellom ulike investeringer i batterifabrikker, sier Stangnes, men det er klart at det vil være behov for høykompetanse og arbeidskraft, sier han.

– Det er en fordel her i Vasa at det er høy kompetanse her. Men jeg tror også vi trenger eksperter for å flytte til Vasa. Og det samme gjelder Mo i Rana, hvor det skal bygges ulike fabrikker og hvor man også har et tilsvarende kompetansemiljø.

På hvilke områder tror du Østerbotten og Norge kunne samarbeidet mest?

– Österbotten og Vasa er store når det gjelder energi, ikke bare batterier. Og Norge er en energinasjon. I dag er Norge først og fremst en nasjon av olje og gass, men vi endrer oss som alle andre land, fra olje og gass til fornybar energi. Dette gjelder havvind, som er svært viktig i Norge, land- og sjøvindenergi, ombygging av dieselmotorer til gass og elektrisitet. Der har Norge kommet langt med elektrifisering av fergetrafikken over korte avstander, over de norske fjordene. Det er helt klart et samarbeidsområde.

Besøkte Jakobstad i 2019

Dagens besøk er Dag Stangnes sitt første besøk i Vasa siden han tiltrådte som ambassadør i Finland i 2019. Koronapandemien holdt tilbake reisen og Stangnes rakk ikke å gjøre seg kjent med Österbotten slik han håpet.

– Min rolle som ambassadør er å reise til Finland. Jeg besøkte Jakobstad for to år siden, men da må vi slutte å reise. Så jeg har ikke vært i Vasa som ambassadør, men jeg har allerede besøkt byen.

Stangnes kommer fra Tromsö i Nord-Norge og reiste mye i Finland som ung.

– Jeg var her i 1980 og bodde på campingen i Vasa og jeg har vært mye i Nord-Finland. Så Finland er kjent for meg fra før, til og med Österbotten.

Etter en lang periode med ikke-reise ønsker Stangnes nå å ønske østerbotningene velkommen til Norge.

– Når man er ferdigvaksinert er det mulig å reise tilbake til Norge og komme og se norsk natur og se norske fjorder og fjell. Det er fantastisk natur i Österbotten og Finland, men naturen i Norge er annerledes. Så kom gjerne på besøk.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.