Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris

Filippinere og russere deltar på Oslo-seremonien til tross for rettslige skritt mot Ressa og de første journalistene som vant siden 1935

Journalistene Maria Ressa og Dmitry Muratov mottok fredag ​​Nobels fredspris i en seremoni som Ressa nesten ble utestengt fra å delta på grunn av reiserestriksjoner knyttet til søksmål mot henne på Filippinene.

En felles premie

Ressa, 58, administrerende direktør og medgründer av den nettbaserte nyhetsplattformen Rappler, berømmet for å ha uttalt seg mot maktmisbruk og økende autoritarisme under Filippinernes president Rodrigo Duterte, står overfor siktelser som kan føre til nesten 100 års fengsel. Etter å ha mottatt prisen sammen med Muratov i oktober, fikk hun delta på seremonien tidligere denne måneden av den filippinske ankedomstolen, som slo fast at det ikke innebar noen fluktrisiko.

Muratov, 59, sjefredaktør for Novaya Gazeta, som delte Nobels fredspris i 2021, er blitt beskrevet som en av de mest fremtredende forkjemperne for ytringsfrihet i Russland i dag. – Novaya Gazeta er i dag den mest uavhengige avisen i Russland, med en grunnleggende kritisk holdning til makt, sa Berit Reiss-Andersen, leder av Den Norske Nobelkomité, under seremonien i Oslo rådhus.
Reiss-Andersen sa at Ressa og Muratov var «deltakere i en krig der det skrevne ord er deres våpen, sannheten er deres mål, og enhver eksponering for maktmisbruk er en seier.»

De to vinnerne hadde blitt «utsatt for latterliggjøring, trakassering, trusler og vold på grunn av arbeidet deres», la han til.

Ressa, med henvisning til restriksjoner på hennes reise, sa at hun i det minste fikk være med på seremonien. Det var ikke tilfelle, la han til, for den siste aktive journalisten som mottok prisen i 1935: Carl von Ossietzky, internert i en nazistisk konsentrasjonsleir.

«Ved å gi dette til journalister i dag, signaliserer Nobelkomiteen et lignende historisk øyeblikk, et annet eksistensielt poeng for demokrati,» sa han, og understreket den forstyrrende virkningen av sosiale medier for å stimulere spredningen av desinformasjon og skape grobunn. for autoritær og splittende ledere.

«Uten fakta kan du ikke ha sannheten. Uten sannhet kan du ikke være sikker. Uten tillit har vi ingen felles virkelighet, ikke noe demokrati, og det blir umulig å ta tak i de eksistensielle problemene i vår verden: klimaet, koronaviruset, kampen om sannheten, sa Ressa under sitt foredrag under seremonien.

«Vårt største behov i dag er å forvandle dette hatet og denne volden, det giftige slimet som renner gjennom informasjonsøkosystemet vårt, til prioriteten til de amerikanske internettselskapene som tjener mest penger på å spre dette hatet og slippe løs det verste. I USA. »

Enstemmig gratulerer

Rappler ble berømmet for å dokumentere hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere motstandere og manipulere offentlig diskurs.

Under konferansen hennes ba Ressa om lovverk som holder sosiale medieselskaper ansvarlige og at det gis mer midler til utenlandsk bistand til media i sørlige land. Han sa også at uavhengige medier burde få hjelp til å overleve, «ved å beskytte journalister mer og ved å ta parti mot stater som retter seg mot journalister».

Begge nobelprisvinnerne hyllet journalister som ble myrdet, fengslet eller tvunget i eksil for arbeidet sitt. «Jeg vil at journalister skal dø gamle,» sa Muratov.

Seks journalister som jobbet for Novaya Gazeta ble drept: Igor Domnikov, Yuri Shchekochikhin, Anna Politkovskaya, Anastasia Baburova, Stanislav Markelov og Natalya Estemirova. På Filippinene har totalt 89 journalister blitt drept siden 1992, sa han. Dette inkluderer journalisten Jesus «Jess» Malabanan (58), som ble drept i en skyting onsdag.

Journalistikken i Russland gikk gjennom «en mørk dal», sa Muratov. «Mer enn 100 journalister, media, menneskerettighetsforkjempere og frivillige organisasjoner har nylig blitt stemplet som «utenlandske agenter». I Russland betyr det «folkets fiender».

Mange av våre kolleger har mistet jobben. Noen må forlate landet. Noen blir fratatt muligheten til å leve et normalt liv i en ukjent periode. Kanskje for alltid. Dette har allerede skjedd i vår historie, sa han.

Muratov fordømte den militaristiske propagandaen fremmet av statlige medier og advarte om muligheten for en krig mellom Russland og Ukraina. «I hodet til noen geopolitiske galninger er en krig mellom Russland og Ukraina ikke lenger noe umulig. Men jeg vet at kriger ender med identifisering av soldater og utveksling av fanger,» sa han. Moskva har slått alarm ved å samle tropper og våpen nær den ukrainske grensen.

Muratov beskrev reportere som en motgift mot tyranni og la til: «Ja, vi ringer og biter. Ja, vi har skarpe tenner og et sterkt grep. Men vi er forutsetningen for fremgang”.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.