Jordmødre studerer arbeidstid

Akademisk karriere


Som jordmødre er de de første som kombinerer forskning og klinisk arbeid på fødsel i Linköping, men Cecilia Brüggermann og Karin Wallin unngår å kalle seg pionerer. Foto: Peter Holgersson.

Arbeid ved fødsel og konstante frister. Å kombinere forskning med klinisk arbeid er alt annet enn glamorøst. Men doktorjordmødrene Cecilia Brüggermann og Karin Wallin ville ikke ha det på annen måte.

Det er fredag ​​morgen og det er stille og rolig på fødeavdelingen til Linköpings universitetssykehus. Inne i rommene er det sannsynligvis aktivitet fylt med å ønske nye babyer velkommen til verden, men det er ingenting å merke seg i gangen.

Jordmødrene Cecilia Brüggermann og Karin Wallin sitter på personalområdet selv om de ikke jobber klinikk i dag. Å ha en fot i selskapet og en utenfor har blitt hverdagen deres. De er de første jordmødrene her som har fått muligheten til å kombinere doktorgradsstudier med klinisk arbeid.

– Det har alltid vært opplagt for leger å forske i arbeidstiden, men vi har ikke hatt de samme forholdene – før nå, sier Cecilia Brüggermann.

Nytt karrieresteg

For henne kom muligheten til rett tid. Etter fem år som fødende jordmor ville hun ta et nytt steg i karrieren, men samtidig ville hun bli på avdelingen. Tidligere var det naturlig for erfarne jordmødre å bli koordinatorer – eller ledere – men dette er ikke for alle.

I 2017 lyste klinikken ut jordmødre som ønsket å delta i et forskningsprosjekt og Cecilia Brüggermann søkte.

– Jeg ankom og jeg fikk muligheten til å oppleve hva det vil si å forske. Det passet meg.

Deretter søkte hun på PhD-programmet og forskning ble en alternativ karrierevei for henne.

Han kan bruke hele yrket

Karin Wallin, som startet studiene et halvt år tidligere, er stipendiat ved Institutt for helse, medisin og omsorg ved Linköpings universitet. Hun visste allerede under jordmorutdanningen at hun ville gjøre oppgaven sin, men hun måtte søke utenfor klinikken fordi det da manglet en struktur som skulle ta seg av forskningsjordmødre. I dag er hun midtveis i doktorgradsstudiene og forsker på den seksuelle og reproduktive helsen til kvinner med ADHD, et tema hun gled inn i ved et uhell.

Innholdet i denne blokken kan ikke vises

Du har valgt å ikke akseptere informasjonskapsler på vårdfokus.se, derfor kan ikke dette innholdet vises.

Endre innstillingene for informasjonskapsler

– Spørsmålene var nye for meg. Det er fint å kunne bruke hele yrket mitt, den delen er også yrket mitt. Området er ubebygd og her er det mye å gjøre, sier Karin Wallin.

Cecilia Brüggermann er på sin side knyttet til klinikkens forskningsgruppe og spørsmålene hennes stammer direkte fra klinisk arbeid.

– Jeg trodde det var et problem å ha så mange dråper oksytocin. Det virket feil at 60 til 70 prosent av våre førstegangsfødende var på IVs. Hvis du snur på det, kan det virkelig være sant at to tredjedeler ikke kan føde? hun sier.

Det er slik de deler tiden sin

I semestrene jobber Cecilia Brüggermann og Karin Wallin 50 % klinisk på avdelingen og 50 % med sin forskning.

De jobber like mange helger og ferier som kollegene og går jevnlig om sommeren.

De kan sette opp forskningsdager etter eget ønske og behov, med skjønnsmessige arbeidstider.

Bli konge på teksten hans

Cecilia Brüggermann undersøker nå fødselsprosessen og bruken av fødselsstimulerende dråper, med både en kvalitativ og kvantitativ tilnærming. Selv om forskningsområdene deres er forskjellige, har de to jordmødrene mye til felles. Kampen for å få hverdagen til å sameksistere med forskning, jobb og familieliv, for eksempel. For ikke å snakke om mangelen på selvtillit. Da er det fint å snakke med noen som vet nøyaktig hva du går igjennom.

Innholdet i denne blokken kan ikke vises

Du har valgt å ikke akseptere informasjonskapsler på vårdfokus.se, derfor kan ikke dette innholdet vises.

Endre innstillingene for informasjonskapsler

– Å gå fra å være trygg i rollen som jordmor til å ikke vite noe som doktorgradsstudent føles litt tapt, sier Cecilia Brüggermann.

Karin Wallin er enig.

– Først tviler du, så blir du konge over teksten din, sier han.

Begge har publisert en artikkel så langt og har en annen på gang. Karin Wallin gjorde sin mellomevaluering i vinter, Cecilia Brüggermann i juni. De forventer å fullføre og fullføre oppgaven om fire år.

Fordeler og ulemper ved å veksle forskning til klinisk arbeid ifølge Karin og Cecilia

Mer:

  • Tilfredsstillende å jobbe med ulike deler av hjernen.
  • Det kan fungere 100 prosent.
  • Vet hvordan du administrerer tiden din. Det betyr flere hverdagskvelder med familien.
  • Etter en travel helg på fødesykehuset er det deilig å sitte foran datamaskinen. Og omvendt: etter å ha jobbet mye med en tekst, er det en fornøyelse å jobbe på avdelingen.

Mindre:

  • Følelsen av å aldri være fri: datamaskinen er alltid tilgjengelig for å jobbe med forskning hjemme.
  • Stressende å hele tiden søke om egen finansiering: det vil være mange spørsmål å skrive.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *