John Alvbåge og Thomas Wassberg slåss om ulvejakt

Tolv ulvemer i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland og Örebro fylker er inkludert i den pågående lisensjakten.

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅ

Årets vinterulvejakt beskrives som den største i moderne tid og jegere fikk skyte 75 ulver. Dette sammenlignet med det totale antallet på 203 som har blitt tatt i alle lisensjaktene siden 2010.

Jakten i år dekker rundt tolv områder i de tetteste ulvefylkene (Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro og Värmland) og startet forrige uke.

Det store antallet drepte dyr ble møtt med jubel blant jegere.

– Jakt er helt nødvendig for å bremse veksten av ulv. Ulvebestanden er den største vi har hatt i moderne tid, sa Gunnar Glöersen, leder for rovdyr i Det svenske Jägarförbundet. SVT utvidelse.

Men ikke alle jubler når lagrene nå skal ned.

Jegere fikk skyte 75 ulver under årets vinterjakt. Denne spesielle ulven bør imidlertid ikke avlives. Bor på Skansen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT PRESSEBYRÅ

Alvebuen raser mot ulvejakten

Fotballprofil John Alvbåge, som hovedsakelig er tilknyttet IFK Göteborg og Örebro SK, uttrykte sin misnøye med ulvejakten på sosiale medier og kalte den «synd for Sverige».

Utvikl nå resonnementet:

– Jeg kan lett rekke opp hånden og si at jeg synes dette er helt feil. Det er en katastrofe, for å si det rett ut, og denne jakten bør stoppes så fort som mulig, sier Alvbåge, som nå er keepertrener i den norske klubben Sarpsborg 08, og fortsetter:

– Etter min mening er ulven det vakreste dyret vi har. Det er tydelig at han er et rovdyr, men hvem var den første på jorden: mennesker eller dyr? Hvorfor skal vi bestemme oss for dyr? Så snart et dyr på en eller annen måte tråkker på foten til et menneske, er det dette som skjer. Ulven kan gå inn på menneskelig territorium, ta en hund eller en sau fra en bonde – da er han for forbannet. Eller det trengs en elg som et menneske helst ville ha skutt. Plutselig må vi skyte ulv, men ulv lever der hele tiden og holder øye med økosystemet, mens mennesket kan skyte det sterkeste eller svakeste individet uten å tenke på hvordan det påvirker flokken og økosystemet.

Kan du forstå at det er en bekymring blant folk som bor i områder med høy ulvetetthet?

– Ja, men når tok en ulv sist et menneske? Det skjer liksom ikke, så du må bare sitte stille på båten. Selvfølgelig er det forferdelig om en ulv får en sau eller en hund, men det skjer ofte når en bekymret ensom ulv er på flukt og har forvillet seg fra flokken sin fordi en jeger kan ha skutt alfahannen i flokken. Ellers er ulven smart nok og holder seg unna folk.

John Alvbåge.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

John Alvbåge forteller om ulvejakt på Twitter.

Alvbåge: «Han er helt bekymret»

John Alvbåge sier han respekterer at det er mulig å tenke annerledes om saken, men sier også:

– Det jeg vanligvis får er at «dere innbyggere aner ikke». Men herregud, jeg bor i Lindesberg, det er ikke direkte Stureplan. Jeg tror naturen tilhører mer dyr enn oss, og vi mennesker burde ikke tro at vi eier hele planeten.

Han har også problemer med å forstå alle som har jakt som hobby.

– Jeg skal ikke si at han er en idiot, men jeg skjønner ikke jaktgleden i det hele tatt. Å stå og sikte på en levende skapning, drepe den og så sette foten på den, ta et bilde og legge det ut på Instagram… Jeg kan synes den delen er idiotisk og jeg kan bare ikke forstå den, sier Alvbåge og legger til:

– Så er det folk som jobber der og er profesjonelle, som kanskje må holde lavt lager eller hva det nå er, og det er selvsagt en annen sak. Det jeg sikter meg inn på er beslutningstakerne. Hvordan kan du bestemme at vi skal skyte flere ulver enn noen gang før? Det er helt absurd, feil og tragisk.

«De som sier det tar feil»

For flere år siden angrep en av tidenes beste skiløpere «byboernes ettergivende syn på ulven».

Derfor ønsket Thomas Wassberg velkommen til nyheten om årets rekordstore ulvejakt.

– Det er så mange ulv nå, flere enn mange tror, ​​så det er ikke noe galt med denne jakten. De som sier at ulven er i fare tar feil. Det er ikke fordi det er mange ulver, så det er ingen fare på denne måten. Skal du ha litt balanse må du ha ulvejakten, sier skilegenden som bor i Åsarna i Sør-Jämtland.

Hvordan blir du påvirket av ulven?

– Sannsynligvis er det noen her som går forbi, men selv er jeg ikke berørt. Men jeg har venner som har mistet hunder og ting. Det er ikke morsomt. Ellers er det fremfor alt samene som har problemer med ulv fordi de har vinterbeite her og dette skaper store problemer.

Thomas Wassberg er kjent for blant annet fire OL-gull, tre VM-gull og tallrike SM-titler.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Wassberg: «Ulven er ikke barmhjertig»

Wassberg sier at innbyggerne i Sverige «fjernet» ulven for mange år siden fordi den var til sjenanse.

– Vi ble vant til en livsstil i Sverige og gjorde det fordi vi en gang fjernet ulven. Noen innbyggere i storbyer tror det er mulig å la det gå helt gratis, og det er klart man kan, men da blir det færre andre varianter. De har prøvd det et sted i USA hvor de har testet for å se om det fungerer, sier Wassberg og fortsetter:

– Ulven er ikke barmhjertig hvis du slipper den løs fordi den sluker maten den har til rådighet, for oss og for andre rovdyr. Vi har også andre rovdyr som trenger mat, og hvis du slipper ut ulven, er den så ond at den spiser så den er nesten tom på ett sted før den går videre. Gir det virkelig mening? Det er klart at ulven har rett til å eksistere, men den slår ut andre mindre rovdyr og dermed forsvinner mangfoldet sånn.

EU-kommisjonen følger jakten

Flere organisasjoner har anket jaktvedtaket, og Naturvernforbundet er skuffet.

– Man blir motløs. Det er rapporter etter rapporter om at Ulvestammen har store problemer, men de tar dem ikke på alvor. Det er tragisk. Det kan få konsekvenser i lang tid fremover, sier Daniel Ekblom i viltforvaltningsgruppen til Naturvernforbundet i Gävleborg kl. SVT utvidelse.

Dagens Nyheter har tidligere meldt at EU-kommisjonen vil følge opp den rekordstore svenske ulvejakten. Ifølge en ekspert kan kommisjonen «stå i startgropen» for å ta grep mot Sverige.

– Det vil få juridiske konsekvenser. Sannsynligvis et traktatbruddssøksmål for EU-domstolen med høye bøter som resultat», skriver Carl Fredrik Bergström, professor i europarett ved Uppsala universitet, i en epost til DN.

En representant for EUs miljøkommissær Virginijus Sinkevičius understreker i en e-post til DN at ulven er «en strengt beskyttet art» og at det er viktig at Sverige gjør det som arts- og habitatdirektivet krever.

«Kommisjonen følger nøye med på skritt Sverige tar for å sikre at de overholder beskyttelsesbestemmelsene i habitatdirektivet», skriver tjenestemannen.


LES MER: EU-kommisjonen følger den svenske ulvejakten
LES MER: Den største ulvejakten i moderne tid begynner
LES MER: Pinlige og feilaktige påstander om ulvejakt
LES MER: Hvor kommer hatet til rovdyr fra?
LES MER: Premie Profilens nye liv: «Mange tror du er dum i panseret»
Hannes Pettersson og lillesøsteren så det han tror er en ulv i Berglunda-området utenfor Örebro.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *