«Jeg håper Frida holder seg unna dørkarmene»

Charlotte Kalla var bare 20 år da hun vant Tour de Ski i 2008. Nå har 22 år gamle Frida Karlsson sjansen til å ta Sveriges andre seier.

– Andre land kan tenke at Frida er en favoritt med tanke på hva hun har vært, men vi vet fra i fjor at hun kommer til å være skikkelig tøff mot amerikanske og russiske sko som er sterke, sier Anders Byström.

Frida Karlsson har sammen med norske Therese Johaug så langt dominert langrennene i verdenscuppen.

– Frida var også veldig god på sprinten, så hun gleder seg til å delta i to sprintrenn i Tour de Ski.

For Frida Karlsson handler det også om å ta hevn for fjorårets fiasko da hun haket på hotellrommet da dørkarmen hun hang i ga etter og falt i gulvet.

Ebba Andersson vant den siste monstrøse stigningen på Alpe Cermis og ble nummer tre i Tour de Ski 2020-2021. En fin oppvarming før VM.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

Han fullførte den ti kilometer lange løpeturen i Dobbiaco på grunn av smertestillende, men ble så tvunget til å avbryte turen.

– Denne gangen blir det gøy med en frisk Frida. Jeg håper dørkarmene holder i år, eller rettere sagt holder seg unna dem, sier Byström lattermildt.

Ledelsen for landslaget slapp å gi holdningspålegg.

– Jeg tror hun forstår seg selv, sier Byström.

Ebba Andersson var lite fornøyd med sesongstarten.

– Nei, hun var ikke i toppform. Men du kan se hvor positiv planen er for at hun skal være på toppen av OL.

Andersson ble nummer tre i Tour de Ski i fjor og dro deretter hjem til verdenscupbronse på ti kilometer og i skiathlon.

– Ebba har hatt god effekt av å reise på turné i fjor og så vil han gjøre det igjen i år.

Tour de Ski inkluderer sprint, langdistanse, klassisk stil, skate, individuell racing, jakten starter og slutter med monsterbakken.

For de som vil henge med i toppen er det ingen sjanse til å hvile.

Løpet starter med en sprint, men det er alltid siste stigning til Alpe Cermis som kommer i fokus.

Det var der 20 år gamle Charlotte Kalla gikk forbi tittelforsvarer Virpi Kuitunen i 2008 og tok hjem Sveriges første og så langt eneste Tour de Ski-seier.

Det har kun vært to blå-gule pallplasser for kvinner å sammenligne med Norges 21 plasseringer på topp tre siden starten i 2006/2007. Ebba Andersson ble nummer tre da hun vant Alpe Cermis-stigningen i fjor, Stina Nilsson ble nummer tre i 2017.

Ebba Andersson mot seier på Alpe Cermis og tredjeplass i Tour de Ski - etter suksessen med den svenske taktikken.

Ebba Andersson mot seier på Alpe Cermis og tredjeplass i Tour de Ski – etter suksessen med den svenske taktikken.

Foto: Alessandro Trovati / AP

Det var da Linn Svahn hjalp til økende fart betydelig, med Anderssons hakk i hælen, under den innledende flate delen av etappen.

Taktikken gikk hjem.

Da stigningen begynte tok Andersson ledelsen og kunne slippe til mål som vinner ni sekunder foran sammenlagtvinner Jessica Diggins, seieren var også Ebba Anderssons første verdenscupseier.

Klatringen, som tidligere alltid var ment som en jaktstart, er nå en massestart som avsluttes på slalåmrennet, noe som betyr at flere skiløpere har en sjanse til å vinne den prestisjefylte måletappen.

Den norske stjernen Therese Johaug, mester i klatring Alpe Cermis, velger han også i år å ikke starte Tour de Ski. Johaug trener hjemme og lader batteriene for å være i toppform til Beijing-OL.

Men det er fortsatt norske skiløpere å se på, Heidi Weng har vunnet Tour de Ski to ganger og Ingvild Flugstad Østberg én gang.

Svenskene vil ikke ha noe med toppmøtet å gjøre. Forvent en rekke russere, nordmenn ledet av Johannes Høsflot Klæbo og franske Maurice Manificat.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.