Jan-Erik Berggren på Oliver Solbergs bane i Rally-VM

Oliver Solberg tok imot Teknikens Värld i fjor høst og vi snakket selvfølgelig om muligheten for verdenscup med Hyundai.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Daniel Carlsson, Thomas Rådström og Pontus Tidemand – nå er håpet i Rally-VM for Oliver Solberg. Den har aldri vært større.

Jeg må innrømme at det på slutten av 1990-tallet var noen tøffe svinger da vi prøvde å få Thomas Rödström til å nærme seg fabrikkkontrakter med Mitsubishi, Ford og Citroën.

Rådströms verdenscupkarriere kan ha endt der, på gata i Nairobi, da beinet hans falt under en klønete Colin McRae. Kanskje var det egentlig aldri ekte fordi det ikke var penger til Rådströms satsing på VM.

Daniel Carlssons har definitivt endt med en midtsommermorgen og kanskje har det aldri vært av samme grunn som Rådström. Investeringen ga aldri resultater og det var ingen rutine, aldri talent, men rutine og meter bak rattet.

Pontus Tidemand har vært i mange, mange år nettopp ute av VM-depotet og i hans tilfelle handler det om både penger og ekstra fart. Når vi ser på Tidemands karriere, må vi huske en sjåfør som Andreas Mikkelsen. Veldig rask, men uten den siste kappen, eller kronen, som den bærer i ermet til det offisielle laget.

En dypere investering

Akkurat som med Marcus Ericsson og hans vei til Formel 1, var det mer dybde bak Oliver Solberg-prosjektet. Talentet er det selvsagt ingen som har tvilt på, men også kontaktene med bransjen og sponsorene som kommer fra både pappa Petter og mamma Pernilla. Akkurat som med Ericsson, følte Solberg seg alltid moden og forberedt på neste steg. Hvert trinn kom naturlig og etter riktig trening.

Jeg tror imidlertid Oliver Solbergs største talent er kjøregleden. Den skinner i alt den gjør og er synlig ikke minst på sosiale medier, en viktig ressurs i 2022.

World Rally Championship er en TV-sport på en helt annen måte enn racing. Der det ikke finnes hjul-på-hjul-jagere, er det magiske veddemål mellom trestammer, fjell, raviner og snøbredder. Det er mulig å forsvinne i klipp av nye og gamle rallykonkurranser og det er så utrolig fascinerende å se med hvilken total kontroll førerne reiser en spesiell distanse på toalettet.

Rallyet har også et romantisk lys og jeg kan se hvordan svenske og norske publikummere valfarter til Umeå og andre steder rundt i verden for å heie Oliver Solberg. For få ting kan matche å henge i et rallydepot eller snike seg ut i skogen til et favoritthjørne. Ja, da ville det vært å følge det andre dramaet på TV.

Det var morsomt å følge Rådströms nabo i det svenske rallyet for 20 år siden, og det skal bli veldig gøy å følge Oliver Solbergs tidlige distanser på veien mot det han sa som barn i TV-studioet Skavlan: verdensrallytittelen.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.