ANALYSER: Andersson ville överrumpla – men ble selv överrumpla

Magdalena Andersson har hatt en tuff start som statsminister. Först tvingades hon lämna in sin avskedsansökan innan hon ens tillträtt. Og på tisdagen inleddes altså en undersøkelse om sexuellt ofredande mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Anklagelserne som rettes mot ham gjelder en hendelse i anslutning til Socialdemokraternas partikongress tidligere i høst.

For Socialdemokraternas partistrateger er dagens beskjed om en undersøkelse som en mindre katastrofe, i alle fall PR-mässigt. Regeringsbildningen kom delvis att overskuggas av åklagarens beskjed.

Samtidig skal man holde i minnet ved en undersøkelse er en veldig tidlig steg i rettsprocessen. Det er altså langt kvar til ett eventuellt åtal. Men også om åklagaren senere velger å legge til en undersøkelse og fri Eneroth er skaden allerede skedd.

«Mer lik Persson än Löfven»

Magdalena Andersson hadde et uttalt mål å overraska med sin ministerlista idag, inte minst for å kunne ta det politiske initiativet. Där är hon oppenbart mer som Göran Persson enn Stefan Löfven. Medan Löfven var ofta forsiktig med vågade utnämningar älskade Persson att overrumpla medier og andre med oväntade utnämningar. Det skaper stor oppmerksomhet og signaliserte fornyelser.

Problemet var dock at de fleste av disse ministrar inte slog igenom utan forde en ganske anonym tillvaro på sin avdeling. Og så lär det bli for flere av dem som Magdalena Andersson utnämnde idag.

For dem som er helt nye i regeringen er utfordringene enda større. De skal ikke bare lære å sitte fackområde uten at regjeringsarbeidet fungerer, hvordan man håndterer riksdagen og forsøker å bygge allianser for å få gjennom sin politikk. Det lærer de intet innen det er dags for valbevegelse. Särskilt stor roll kommer altså ikke å spille innan valet neste år.

I stedet er det tydelig at Magdalena Andersson liker at omge seg med et mindre antall statsråd som får bære en stor del av bördan i den kommende valrörelsen. Her er tidligere statsminister Mikael Damberg, som nå stiger i graderne og blir finansminister. Her finnes også agitatorer og debattsluggere Karl-Petter Thorwaldsson, med LO:s leder, som nå tar over næringsdepartementet. Gråsosse ut i fingerspetsarna og som den siste tiden arbeidet mot stålbolaget SSAB.

«Passar inte in i berättelsen»

Stridbar er også den nye klima- og miljøministeren Annika Strandhäll, som sikkert har fått en tilsegling om å ta det lite roligere på sosiale medier.

En annen av frontfigurene for regeringen blir Morgan Johansson. Han får nå utvidede enheter som justitieminister, på et av områdene som statsministeren pekar ut som det mest prioriterte. Han er debattskicklig, men lär samtidigt få vanskelig å utstråla noen form av nystart. Han har vært justitieminister sedan Löfven utnämndes 2014 og borde dermed allerede ha gått på alle de stener som Magdalena Andersson snakker om.

Regjeringsforklaringen skal gjøre bildene av en nystart og budskapet er at den nye regjeringen skal håndtere store samfunnsproblem som tidligere regjeringsmisslyckats med å løse. Att Andersson har selv vært finansminister de siste sju åren, og dermed har en avgjørende innflytelse på regjeringens politikk, passer inte i den berättelsen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.