ISK Sparing Spar ti år – Et lodd på det stigende aksjemarkedet

Alle som satte inn sparepengene sine på en ISK-konto for ti år siden, vant et skattepliktig lotteri. Og mange velstående svensker har funnet veien dit: Over 200 000 sparere har mer enn en million kroner på konto.

I disse dager feirer skattesubsidiert sparing ti år.

ISK er ekstremt skattevennlig i tider med raskt stigende børser. Åtte eller 60 SEK i skatt på et overskudd på 200 SEK. Her er hvor stor skatteforskjellen kan bli, avhengig av spareform, ifølge Claes Hemberg, en kjent spareprofil, tidligere i nettbanken Avanza. Slik kan et regneeksempel se ut:

Den som åpnet en ISK-konto for ti år siden og kjøpte aksjer for 100 SEK, hvis de aktuelle aksjene fulgte Stockholmsbørsen kunne han se sparepengene vokse med rundt 200 prosent eller opp til 300 SEK. Spareren ønsker nå å høste fruktene og selge aksjene, til en samlet pris på 8 SEK over ti år, med den begrunnelse at verdiveksten har vært jevn gjennom årene.

Alle som kjøpte aksjene og beholdt dem på vanlig gammeldags måte, må betale en gevinstskatt på 30 prosent, eller rundt 60 SEK.

Bakgrunnen for forskjellen er at normal kapitalinntektsskatt er 30 prosent. På en ISK-konto betaler du på samme måte ikke skatt av en salgsgevinst, som aksjesalg eller utbytte, men en standard årlig skatt på kontoverdien, som utgjør 0,375 prosent av eiendelens verdi.

Sparing på ISK-kontoer har vokst som et snøskred de siste årene. Det er registrert over tre millioner ISK-kontoer, ifølge det svenske skatteverkets statistikk for inntektsåret 2020. Den totale verdien av disse kontoene var da litt over 1,1 billioner SEK.

Mange, over 200 000 svensker, har en formue på minst én million kroner på sine ISK-kontoer. Av disse har 9 400 personer 10 millioner SEK eller mer.

I kjølvannet av at så mange formuende har formuen på taxfree-kontoen, har det sosialdemokratisk sett vært reist refleksjoner rundt heving av ISK-skatten for de med størst formuer.

Men ISK-kontoen er det gunstig kun når verdien av varene øker. Hvis den samme hundrelappen i eksemplet ovenfor hang på et børsfall, for eksempel 20 prosent, ville ISK-kontoinnehaveren, til tross for tapet, fortsatt bli tvunget til å betale en standard restverdiskatt.


Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *