Internett i 30 år i Litauen – sekunde.lt


Søndag er det 30-årsdagen til Internett i Litauen. Internett regnes som Litauens fødselsdag i 1991. 10. oktober, da utviklingen av LITNET-datanettverket til litauiske forsknings- og studieinstitutter startet.

Satellittkommunikasjonsutstyr ble installert i Seimas-bygningen, som gjorde det mulig for landet vårt å koble seg til verdensveven for første gang. Adolfas Laimutis Telksnys, professor ved fakultetet for matematikk og informatikk ved Universitetet i Vilnius, grunnlegger av LITNET-nettverket, påpeker at de litauiske forskerne gjorde dette arbeidet i løpet av en svært kort periode på tre måneder og ble støttet økonomisk av skandinavene.

Utbredt bruk av Internett i den vestlige verden begynte på 1990-tallet. På det tidspunktet ble det ifølge professoren utført forskning i det sovjetisk-okkuperte Litauen i et forsøk på å lage datasystemer koblet sammen med kommunikasjonskanaler, men Internett var ennå ikke operativt. Kommunikasjon med verden ble bare opprettholdt gjennom Moskva.

«Det andre året av Litauens gjenopprettede uavhengighet har gått. Litauens kommunikasjon på den tiden var fortsatt kontrollert av de sovjetiske tjenestene. Vi måtte kvitte oss med kontrollen over fremmede», minnes forskeren.

Det er introduksjonen av uavhengig internett fra Moskva til Litauen som er en av de mest kjente prof. Verkene til L. Telksnis, nevnt i rapporten fra Universitetet i Vilnius. 1991 I juni dro forskeren til den internasjonale datanettverkskonferansen INET 91 i Danmark og der diskuterte han med nordiske datanettverkspesialister NORDUnet hvordan man kan ha en uavhengig dataforbindelse i Litauen. Under møtene som ble holdt på den internasjonale konferansen om datanettverk, ble det besluttet å installere en satellittkommunikasjonskanal «Litauen – Internett», vanskeligere for de sovjetiske tjenestene, mellom Institutt for matematikk og informatikk ved Det litauiske vitenskapsakademi og det nordiske datanettverk NORDUnet.

For denne prof. Ideen som ble foreslått av L. Telksnis ble støttet av alle ekspertene: dansker, svensker, nordmenn og finner.

«Skandinavene hjalp oss mye. Den norske regjeringen donerte til Litauen satellittantenner, 64 Kbps Intelsat satellittkanal og en Norsk Data-datamaskin som trengs for internettkommunikasjon. I Norge ble arbeidet koordinert av Universitetet i Oslo ved hjelp av Norwegian forretningsmann Vidar Bjerkeland», sier prof. L. Telksnys.

Tre måneder senere, i 1991. 10. oktober ble datanettverket til litauiske forsknings- og studieinstitutter LITNET etablert. Dette var den første uavhengige Internett-tilkoblingen i Litauen, installert av dataspesialistene ved det litauiske vitenskapsakademiet, Institutt for matematikk og informatikk, i kommunikasjon med spesialistene fra Republikken Litauens øverste råd, Kaunas teknologiske universitet og Vilnius Universitetet . «En parabolantenne ble installert på taket til Republikken Litauens øverste råd, som opprettholdt kommunikasjonen med satellitt-internettkommunikasjonsantennen til NORDUnet-datanettverket. Datasatellittkommunikasjonskanalen «Litauen – Internett» sørget for dataoverføringshastigheten på 64 Kbps. Den 9,6 Kbps delen av kommunikasjonskanalen ble brukt til digital dataoverføring og resten ble brukt til telefon-, faks- og telegrafiske samtaler «, minnes internett pioner i Litauen.

Institute of Mathematics and Computer Science, Kaunas University of Technology og Vilnius University var de første som ble med i dette nettverket. 1993 el. post og andre tjenester har allerede blitt brukt av 17 akademiske institusjoner og over 60 statlige og ideelle organisasjoner. LITNET la grunnlaget for dagens litauiske internett. På den tiden ble Litauen medlem av verdens datanettverk – Internett.

Som prof. L. Telksnys tok mer enn to timer å sende det første svart-hvitt-bildet til Litauen via LITNET. Det første elektroniske bildet fra den perioden i 1992. I januar flyttet han fra Universitetet i Oslo, Norge, til Institutt for matematikk og informatikk ved Litauens vitenskapsakademi.

Bilder kommer nå umiddelbart, og etter hvert som tilkoblingen din forbedres, kan ting som filmer eller andre høyvolumsdata lastes ned på sekunder.

«De kommende 5G-kommunikasjonsteknologiene vil bidra til å kontrollere autonome maskiner. Når det kommer til 6G-teknologi, og det tekniske universitetet i München i Tyskland har allerede begynt forskning på praktisk anvendelse av denne teknologien, vil det bli enda mer spennende.» 6G-teknologi vil ikke bare resultere i mer intelligente og intelligente enheter, selv hjemme vil vi se holovision, som viser natur, bybilder, konserter, teaterforestillinger, skuespillere som går rundt i rommet, sangere, musikere som spiller i tredimensjonalt rom, » deler en visjon om fremtidens teknologi.

LITNET har lagt grunnlaget for det nåværende litauiske internett, derfor, ifølge grunnleggeren av det litauiske internett, må LITNET fortsette å være en katalysator for fremskritt, overføre den nyeste teknologien til Litauen, tilby toppmoderne datanettverkstjenester for vitenskap, studier, utdanning, DI) fellesskap.

I følge professoren må LITNET i de kommende tiårene bidra til å skape et samfunn av utdannede mennesker og intelligente maskiner, der menneskelige hjelpere ikke bare vil være industriroboter, automater, intelligente objekter, men også kommunisere litauiske humanoide roboter og autonome maskiner som går videre. jord, luft og vann.

«I et slikt miljø vil folk kunne skape, produsere, administrere og eksportere produkter med høy merverdi. Ved å opptre målrettet vil vi gjøre Litauen til et eksempel på hvordan man kan dyrke mennesker og maskiner utdannet med kunstig intelligens. Litauen det vil ha en bærekraftig økonomi, menneskelig velvære, orden, fred og sikkerhet», – prof. L. Telksnys.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.