Ingen gullsjakaljakt i Norge

Gulsjakalen fanget på viltkamera 14. juli 2020 i Norge. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

Ingen gullsjakaljakt i Norge

«Jeg tror ikke vi kommer til å se gullsjakaler i Sverige»

Etter flere observasjoner av gullsjakaler i Norge, har Miljødirektoratet nå varslet at det ikke blir jakt på gullsjakaler. I Finland forsøkte man å klassifisere arten som jaktbart vilt, der den ble fredet i stedet.
– Jeg tror ikke vi kommer til å se gullsjakaler løpe rundt i Sverige, sier PA Åhlén, biolog og jeger.

I løpet av 2019, 2020 og 2021 ble gullsjakaler dokumentert i Lakselv og Kåfjord i Nord-Norge.

Våren 2021 ønsket Miljødirektoratets tjenestemann plyndringer som ser ut til å være skutt, mens det ble samlet inn stemmer for å bli akseptert i Norge.

Etter flere observasjoner nylig melder Miljødirektoratet nå at det ikke blir jakt på gullsjakalen og at den ikke regnes som en fremmed art i Norge.

– Gullsjakalen som kom til Norge kom naturlig hit og er ikke nødvendigvis uønsket i den norske naturen. Hvordan vi håndterer en natur i endring og hvilke konsekvenser det får, vil være en viktig diskusjon i årene som kommer, sier Ivar Myklebust, avdelingsdirektør, Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Endringer i artsfordelingen er en del av naturens gang, og klimaendringene vil i mange tilfeller fremskynde de endringene, sier Miljødirektoratet.

Beskyttet i Finland

I 2019 begynte den finske ekvivalenten til Environmental Protection Agency å bekymre seg for gullsjakalen. Myndigheten mente at den burde jaktes fordi den blir sett på som en fremmed art og et rovdyr som ikke hører hjemme i landet. Men det ble ingen jakt.

Gulsjakalen ble tidligere ansett som en skadelig fremmed art som ikke kunne importeres eller settes ut til Finland. Imidlertid er individer som migrerer inn i landet på egen hånd, beskyttet.

«Det betyr null og ingenting for Sverige»

PA Åhlen, jeger, biolog og prosjektleder for invasive arter i Jegerforbundet, tror ikke vi kommer til å se gullsjakaler i Sverige.

PA Åhlén er kjent for mange hovedsakelig for sitt arbeid med å bekjempe vaskebjørn her i landet. Foto: privat

– Med forbehold om å ha gjort feil tidligere. Men de er veldig vennlige dyr for vinteren. Den nordligste gytingen er i en bukt i Estland. Det vil trolig gå mange år før gullsjakaler hekker i Finland og blir så mange at de vandrer til Sverige.

Norrlands klima er også for kaldt for gullsjakalen, det hadde vært annerledes om den hadde ynglet i Danmark og tatt brua til Malmø, mener han.

– Ingen økosystemer i verden har godt av utenlandske rovdyr, det er dette som skaper mest forvirring. Gulsjakalen har en evne til å blande seg med ulv og vil være hardt presset for å gjøre det. Det ville ikke gjøre ting enklere for svenske sauebønder eller frittkalvende storfe. Rødrevbestanden ville bli påvirket av revens forskyvning. Men det er så langt fram i tid at det blir helt abstrakt, sier PA Åhlén.

Rømte fra kennelen

Han mener gullsjakalen er et misvisende navn, det er ikke en sjakal men en liten ulv.

– I Russland har de ideen om å krysse ulv hver femte generasjon i store laikaraser. I de mindre lagene, kryssinger med gullsjakaler. Russiske narkotikahunder blandes også med gullsjakaler, forteller Åhlén.

Han mener det mest sannsynlige er at gullsjakalen i Norge løsnet seg fra en kennel på russisk side og flyttet derfra til Norge.

– Mer sannsynlig er han født i Estland og dro på den reisen. Estland er som sagt den nordligste avlen og det er nok under 100 dyr, sier PA Åhlén og fortsetter.

– Hvis gullsjakalen er 80 år unna i Sverige, er den trolig 120 år unna i Norge. Det er mye mas om ingenting. Med fare for at jeg senere må bli med det dumme hornet.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *