I desember 2022 | Jens Stoltenberg forlater NATO for å lede Norges Bank

(Oslo) Etter NATO vil Jens Stoltenberg overta styret i Norges Bank ved utgangen av året, meldte den norske regjeringen fredag, et kontroversielt valg som allerede har reist spørsmål om institusjonens uavhengighet.

Skrevet 4. februar

Pierre-Henry DESHAYES
fransk mediebyrå

Denne utnevnelsen av Mr. Stoltenberg kommer midt i en krise mellom Vesten og Russland i det ukrainske spørsmålet, men den 62 år gamle lederen, en økonom av utdannelse, vil offisielt tiltre sine nye plikter bare «rundt 1.Og desember».

«Inntil slutten av mitt mandat i NATO den 1Og oktober vil jeg bruke all min styrke og all min oppmerksomhet på alliansens oppførsel, sa han på en videokonferanse fredag.

«Det er helt nødvendig i en tid da Europa og Nord-Amerika må holde sammen,» la han til.

Nordmannen, som hadde søkt etter anmodning fra Finansdepartementet, takket regjeringen for tilliten han ble vist.

«Jeg var ivrig etter å finne den beste sentralbanksjefen for Norge og […] Jeg er overbevist om at det er Jens Stoltenberg, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg ble foretrukket fremfor Ida Wolden Bache, ansett som hans viktigste rival og for tiden visepresident i sentralbanken. Han som ville være den første kvinnelige innehaveren av embetet siden det ble opprettet i 1816, vil endelig sikre seg midlertidig fra 1.Og mars til Mr. Stoltenbergs ankomst.

Nominasjonsprosessen lot mye blekk strømme i Norge, der kommentatorer og politikere stilte spørsmål ved koblingene mellom den fremtidige sentralbanksjefen og den regjerende Arbeiderparti-dominerte koalisjonen.

Statsminister frem til 2013 ledet Stoltenberg partiet fra 2002 til 2014, da han dro til Brussel for å ta tøylene i Atlanterhavsalliansen.

Den nåværende lederen for partiet, men også i regjeringen, er ingen ringere enn Jonas Gahr Støre, som var hans protesje og som har trukket seg fra nominasjonsprosessen for å unngå påstander om interessekonflikt.

«Ikke smart»

I parlamentet har de fleste politiske grupper, inkludert noen nær makten, uttrykt fiendtlighet til Stoltenbergs utnevnelse på forhånd, og hevdet at det kan tære på uavhengigheten, eller i det minste bankens oppfatning av uavhengighet.

«Det er ikke den smarteste utnevnelsen, noe entusiasmen for hans kandidatur og spørsmålene om sentralbankens uavhengighet viser», reagerte til Ntb-byrået Kari Elisabeth Kaski, økonomisk ansvarlig for Sosialistisk Venstre, et parti som samarbeider. på jevnlig basis med regjeringen.

Flere tjenestemenn har annonsert planer om å stille spørsmål ved regjeringen, på bakgrunn av presseoppslag som rapporterer urovekkende møter bak kulissene mellom de ulike hovedpersonene.

En undersøkelse publisert i januar av TV2-kanalen avslørte at to tredjedeler av respondentene (66,8 %) ønsket utnevnelsen av Mmeg selv Wolden Bache i sjefen for Norges Bank, bare 25,7 % ønsker valget om å være Mr. Stoltenberg, men svært populær i sitt land.

49 år og innehaver av en doktorgrad i økonomi, Mmeg selv Wolden Bache har hatt flere ledende stillinger i banken, men har også jobbet i Handelsbanken Capital Markets. Hans kandidatur ble også bedt om av Finansdepartementet.

Omtrent 43 % av de spurte sa også at de ikke hadde tillit til ansettelsesprosessen.

Siviløkonom og tidligere finansminister Stoltenberg erstatter Øystein Olsen som sentralbanksjef, som går av med pensjon 1.Og mars i en alder av 70 år.

Norges Bank bestemmer pengepolitikken, men fører også tilsyn med landets enorme suverene formuesfond, det største i verden.

Med en vekt på 11,767 milliarder kroner (mer enn 1,178 milliarder euro), kontrollerer ullstrømpen i gjennomsnitt 1,4 % av kapitalen til alle børsnoterte selskaper på planeten.

Sysselmannens mandat varer i seks år.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.