Hvorfor er lille Norge vinter-OL så overlegen?


© Levert av Omni


Klimaet i Norge er selvsagt en sterk årsak til at landet på drøyt fem millioner er så vellykket i vinter-OL, men det er ikke alt. Skriver Harry Enten i CNN, som sier at det ligger «mer enn temperatur» bak.

Penger er en annen viktig del, skriver Enten. Utstyret er dyrt og det gjelder også teknologien som brukes av norske utøvere før kamper. Det eksemplifiseres med måten skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen og lagkameratene hans brukte «vindmaskin» på i treningen, fordi de visste at vind ville være en avgjørende faktor å ta hensyn til på skytebanene.

Under tittelen «ikke bare snø» forsøker The Guardians Martin Belam og Sean Ingle også å forklare Norges medaljeregn – foreløpig 34 medaljer, inkludert 15 av de edleste kirkesamfunnene.

De hevder at Sverige, Østerrike og Sveits har samme type klima – men flere innbyggere – likevel regjerer ikke Norge. En faktor som skiller seg ut er at det legges mye oppmerksomhet på vennskap når norske barn begynner å drive med idrett, noe som skaper en sterk lagånd som Belam og Ingle ser ut til å ha sett tegn til også i Kina.

Relaterte linker:

Martin Belam og Sean Ingle: Hva er hemmeligheten bak Norges OL-suksess? (www.theguardian.com)

Harry O: Hvorfor er Norge så gode i vinter-OL? (CNN)

Johan Esk: Gratulerer, Norge! Du blir snart kvitt den kinesiske tvangstrøya (Dagens Nyheter)

Les mer om vinter-OL på Omni

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.