Hundrevis av mistenkte kronstøttede svindelsaker etterforsket – Nyheter (Ekot)

Det er den svenske miljökriminalitetsmyndigheten som etterforsker mistenkte lovbrudd knyttet til etterlevelsesstøtte.

«Det er ikke uvanlig å se at gründere i disse tilfellene overdriver omsetningstapet. De sies å ha lidd et større tap enn det egentlig var, sa Henric Fagher, hovedanklager i den svenske miljökriminalitetsmyndigheten, til Ekot.

Bedrag kan blandes Bortsett fra det hevder selskaper at de har tapt mer penger på pandemien enn de faktisk har, eller at de reduserte inntektene faktisk ikke har noe med pandemien å gjøre. Beløpet de forsøkte å jukse varierer, sier Fagher.

«Disse spenner fra beløp i størrelsesorden 10 000 til 20 000 kroner og opp til én eller flere millioner. Vi har ikke sett virkelig store tall, altså titalls millioner, i rapportene som har kommet til myndighetene, sier han til Ekot.

For tiden pågår rundt 70 forundersøkelser ved Ekobrottsmyndigheten i Sverige av mistanke om svindel med tilpasningsstøtte. Det er en av de statlige økonomiske støttene som er tilgjengelig for selskaper som er berørt av kronen.

Så langt har det gjort det Det ble opprettet rettssak i rundt ti saker og i tre saker var det straffeforføyninger. Av sakene der rettssaken allerede er avsluttet, er alle unntatt én så langt dømt.

«Vi kan ikke se at compliance-støtte brukes av alvorlige kriminelle eller at det er svindel i uvanlig stor grad. Vårt syn er at kontrollen som Skatteverket gjør i forhold til behandlingen av en søknad er god og at mange forsøk ved svindel oppdages der og at dette kan stoppes før det fører til feilutbetalinger, sier førsteanklager Fagher.

Når det gjelder jukset med kortvarige permitteringer, har Statsadvokatembetet ingen statistikk over hvor mange aksjer som er innlevert så langt.

Men ifølge politiet Det pågår for tiden drøyt 170 forhåndsetterforskning av mistanke om svindel.

– Mistanken kan være at det er noen som, mistenkes, ikke er rett person til å signere søknadene på grunn av at dette er selskaper som kan ha gått konkurs i løpet av dager etter mottatt støtte, sier Charlotta Mauritzson, kl. det nasjonale senteret anti-svindelpolitiet, i Ekot.

Hvor mye penger kan det være du prøvde å jukse?

– I mange tilfeller dreier det seg om titusenvis av kroner og i andre tilfeller kan det dreie seg om flere millioner kroner, sier han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.