Hjerneforskere har oppdaget en helt unik funksjon: de forklarer hva som skjer når noe blir glemt

Trinity College-forskere presenterte en teori der glemsel kanskje ikke er en feil, men en funksjonell egenskap ved hjernen som gjør at de kan samhandle dynamisk med miljøet. Derfor er det nyttig å glemme noen få ting og hjelper en person til å være mer fleksibel og ta mer optimale beslutninger, ifølge høgskolens nettside.

I følge denne teorien, hvis minner oppnås under omstendigheter som ikke passer til det nåværende miljøet, er det nyttig å glemme dem og du kan forbedre situasjonen din. Du vil med andre ord kunne få nye «instruksjoner» for å leve under nye omstendigheter.

Forskere har visst fra tidligere forskning at selv om glemsel oppstår på grunn av tap av informasjon, kan det noen ganger forklares med en endring i tilgjengeligheten av minner i stedet for tap av dem. Forfatterne antydet at dette skyldes en ombygging av hjernens kommunikasjonskretser, en samling nevroner som beskytter hukommelsen, kalt «engramceller».Hjernen

Det vil si at selve minnene forblir, men de kan ikke lenger aktiveres, på samme måte hvis en person glemmer koden fra safen som inneholder informasjonen.

«Siden frekvensen av glemsel påvirkes av miljøforhold, antar vi at glemsel faktisk er en form for læring der tilgjengeligheten av minne varierer i henhold til miljøet og dets forutsigbarhet,» forklarte medforfatter Paul Frankland.

Denne teorien kan åpne nye veier for behandling av Alzheimers sykdom og andre demenssykdommer preget av gradvis hukommelsestap. Forfatterne mener at naturlig glemsel er en reversibel prosess, så det må finnes måter å håndtere denne prosessen på.

Spesielt har forskere vist tidligere at for å glemme noe, må hjernen jobbe mye hardere enn å huske ny informasjon.

Kilde: https://www.tcd.ie/news_events/articles/why-do-we-forget-new-theory-proposes-forgetting-is-actually-a-form-of-learning/

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.