Henrik Berggren lager en svensk klassiker i «Landet utenfor» – Lundagard.se


Den tredje og siste delen av Henrik Berggrens serie om Sverige under andre verdenskrig kom i bokhandelen i slutten av september. Erik Lindberg har lest et omfattende verk som blander humor, historie og personlige historier for å gi et innblikk i krigstidens Sverige.

«Hva er forskjellen mellom solen og Hitler?», gikk en populær gåte i den tyske hæren i 1943. Svaret: «Solen går opp i øst mens Hitler går ned».

Det er hvor Landet utenfor. Sverige og krigen 1943-1945, (Norstedt) siste del av historiker og forfatter Henrik Berggrens yrende trilogi om Sverige under andre verdenskrig finner sted.

Etter kampene ved El Alamein og Stalingrad nådde krigen et vendepunkt. Til tross for tyske fiaskoer, fortsetter den svenske regjeringen å gå forsiktig frem. Kritikken mot konsesjonspolitikken er økende. Den endrede stemningen i den svenske opinionen har overskriften «Åsiktsbildningens jällosning» i Dagens Nyheter av 23. februar 1943. Alt er på bordet: transittene av tyske tropper og materiell, de tyske kurerflyene som har tillatelse til å fly over svensk luftrom, restriksjonene på reguleringen av pressefriheten, det vennlige forholdet mellom den svenske og tyske hæren og sist, men ikke minst den restriktive politikken for flyktninger.

Storbritannia og USA gjør det klart at Sverige vil bli straffet både kommersielt og diplomatisk etter krigen dersom det ikke slutter å eksportere jernmalm og kulelager til Tyskland. USA truer til og med med å bombe den svenske Kullagerfabriken (SKF) i Gøteborg.

Samtidig øker bevisstheten om tyskernes forfølgelse av den europeiske jødiske befolkningen etter deportasjonen av de norske jødene i 1942 og de danske jødenes flukt over Öresund i oktober 1943. Kunnskapen om de tyske krigsforbrytelsene til og med gjør Det er vanskeligere for Per-Albin Hansson å fortsette å hevde at krigen er en stormaktskonflikt som ikke angår Sverige. Koalisjonsregjeringen fortsetter imidlertid på tærne.

I skyggen av storpolitikken fortsetter livet til vanlige svensker. Kinoene er fulle, publiseringen slår nye rekorder, ekteskap og svangerskap øker. Stjerneløper Gunder Hägg, aka «Gunder the Wonder», er en suksess på sin amerikanske turné, Ingmar Bergman filmdebuterer og Eyvind Johnson fullfører Krylon-trilogien. Metallarbeidere streiker, Ingrid Bergman oppnår suksess i Hollywood Casablanca OG Tiden renner ut for deg og Astrid Lindgren leverer manuskriptet til Pippi Langstrømpe i tiårsgave til datteren Karin.

Ved hjelp av aviser, romaner, brev og dagbøker har Henrik Berggren en imponerende tilnærming. Politikk, militærhistorie, økonomi, sport, musikk, kino, litteratur, store begivenheter og små liv har blitt tråder i det kaleidoskopisk fargerike stoffet i Berggrens Sverige.

Liker best det er Henrik Berggren når han tar leseren med på turer i svensk forsoningspolitikk. Det er tydelig at han har flere år bak seg som kultursjef og redaksjonsredaktør i Dagens Nyheter. Med pedagogisk presisjon – og en klype humor – beskriver han floket av samvittighetskvaler og utfordringene som regjeringen for nasjonal enhet nøye møter.

Forsidebilde: Norstedts

Henrik Berggren avslutter sin trilogi blant vaiende flagg, virvlende konfetti og jublende folkemengder på Kungsgatan 7. mai 1945. Men, som Henrik Berggren selv bemerker i bokens forord, «konflikten mellom ønsket om å bidra i kampen mot aggressive autokrater og ambisjon om å leve i fred og velstand innenfor grensene til ens nasjon» er et tidløst tema. Landet utenfor den vil derfor ha lang levetid.

I 1943 vinner Nils «Mora-Nisse» Karlsson sitt første Vasalopp. Og akkurat som Mora-Nisse har Henrik Berggren siste del Landet utenfor brakte en svensk klassiker til mål.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *