«Han fokuserer mye på evaluering»

Anders Tandberg-Johansen har vært ansvarlig for DNB Teknologi-fondet i rundt tjue år sammen med parhesten Sverre Bergland. For andelseierne har det vært et vellykket partnerskap: Bare det siste tiåret har fondet levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på drøyt 22 %, ifølge analytikertjenesten Morningstar.

Lederne klarte også et marerittår for teknologisektoren uten å gå på for store tap. Blant annet er den vekstorienterte Nasdaq-børsen i USA nå 30 % lavere enn ved inngangen til året.

Fondet er ned 6,5 % i år, mens for eksempel den dollarnoterte MSCI globale teknologiindeksen er ned 14,4 % omregnet til kroner.

– Vi fokuserer mye på verdsettelse når vi gjør våre investeringer. For oss er valgene vi tar styrt av hva som er relativt best å investere i for tiden, sier Sverre Bergland til Privata Affärer.

Anders Tandberg-Johansen mener prisnedgangen er rimelig etter den korona-dopete bransjeoppgangen i 2020 og 2021. Etter hvert som folk begynte å jobbe eksternt og bruke mer tid hjemme, skjøt salget av blant annet datamaskiner, skytjenester og strømmeabonnementer.

– Når det er sagt, er alle som sier de kan time bunnen løgnere, legger lederen til før han forklarer at verdivurderingene har gått for langt i denne perioden, spesielt i ulønnsomme programvareselskaper.

– Den gang var verdsettelser i disse selskapene 17 ganger ev/salgsverdi. Vi er nå tilbake på pre-pandemiske nivåer, i underkant av 6 ganger ev/omsetning, sier Sverre Bergland og viser til et nøkkeltall som viser markedsverdi i forhold til bedriftssalg, som ofte brukes til å vurdere bedrifter at de ennå ikke tjener penger .

Blant fondets ti største beholdninger er syv ned 16 % eller mer så langt i år. Det store utropstegnet er tele- og bredbåndsoperatøren Deutsche Telekom med en økning på over 17 prosent (se tabell under).

— De siste årene, når mange aksjer har handlet rundt ti ganger salget, har det vært andre selskaper som har vært mer attraktive. Deutsche Telekom er rett og slett en stabil utbyttemaskin og det er ingen spørsmålstegn ved langsiktig inntjeningskraft, sier Anders Tandberg-Johansen.

På det meste utgjorde stabile telekomaksjer 20 % av porteføljen, men ettersom markedet har svekket seg gjennom året, har forvalterne kuttet det til rundt 6 % i dag.

For pengene kjøpte de «mer aggressive aksjer» med vekstutsikter, sier Anders Tandberg-Johansen og nevner blant annet eieren av Microsoft og Google Alphabet.

– Vi er ganske aktive i porteføljen og ser mye på prisen, sier han.

I tillegg økte tillitsmennene sine eierandeler i den svenske telekomgiganten Ericsson og spillutvikleren Embracer. Anders Tandberg-Johansen sier posisjonen i Ericsson utgjør 3 prosent av porteføljen, noe som alt annet likt vil bety at selskapet nå er blant de ti største postene. Aksjen er ned rundt 30% i 2022.

– For flere år siden trodde vi at inntjening per aksje skulle komme opp i 4 eller 5 SEK. Det viste seg at det ville øke til 7 SEK, men det gjenspeiles ikke i aksjekursen, fortsetter han.

Lederne mener nå at usikkerheten rundt risikoen for nye bøter fra det amerikanske justisdepartementet og det kritiserte Vonage-oppkjøpet er fullt innregnet i aksjekursen.

– Vi er positive til Ericsson som innsats, sier Anders Tandberg-Johansen.

– Ericsson er i en god posisjon i dag. De sikret seg også en ny patentavtale med Apple i forrige uke, som forventer årlige inntekter på rundt 5 milliarder svenske kroner, som er mer enn én svenske krone per Ericsson-aksje, legger han til.

Når det gjelder Embracer, sier Sverre Bergland at tittelen var «veldig dyr» under pandemisk rally i aksjemarkedet, i likhet med andre svenske spillutviklere som Stillfront og MTG. På den tiden ble selskapene også verdsatt høyere enn de amerikanske industrigigantene Activision Blizzard og Take-Two Interactive.

– Nå har aksjene falt kraftig og har falt til et nivå der de faktisk er billigere enn sine internasjonale konkurrenter. Etter denne turen synes vi Embracer og Stillfront er attraktivt priset, fortsetter hun.

Lederne sier de tror 2023, eller i det minste begynnelsen av den, vil bli «tøff» for økonomien, uten å utdype det. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, hevet som ventet styringsrenten med ytterligere 50 basispunkter til 4,5 % onsdag kveld.

Markedsprognosen er at rentene vil toppe rundt 5 prosent neste år. Samtidig forventer de fleste analytikere at USA og Europa vil synke ned i en resesjon i 2023.

Hva vil det bety for raskt voksende teknologiaksjer på aksjemarkedet?
– Det er andre som kjenner renten bedre enn oss. Men ser man på selskapenes anslag for fjerde og første kvartal, bør veksten fra år til år være lavere enn tidligere år. I den siste prognosen jeg så for Apple, som absolutt har hatt store forsyningsproblemer, var iPhone-salgstallene negative. Hvis du ser på selskaper som Dell og Hewlett Packard, forventes salget deres til forretnings- og forbrukerkunder å falle med 20-30 %. Det er et tegn på at koronaviruspandemien er over og at vi går tilbake til mer normale vekstdata, sier Anders Tandberg-Johansen.

På spørsmål om hvilke trender innen teknologi de anser som de mest interessante i fremtiden, er svaret kunstig intelligens, kunstig intelligens og skytjenester. Anders Tandberg-Johansen forklarer at de begge henger sammen.

– Skytjenester gjør det mulig å bruke kunstig intelligens, sier han og legger til at mange selskaper, spesielt tech-gigantene, investerer store summer i feltforskning og utvikling.

Tanken er å øke den praktiske anvendelsen av AI, for eksempel for å løse problemer knyttet til avanserte algoritmer og systemer. Selvkjørende kjøretøy er et spennende område på dette feltet, og ledere tror ikke det vil ta mange år før helt førerløse biler kommer ut på veiene.

Men de understreker igjen at det er viktig å være selektiv fordi verdiene er høye i deres kvartaler.

– Våre investeringer i kunstig intelligens er rimeligere, sier Anders Tandberg-Johansen.

AI krever banebrytende prosessorkraft, og i det segmentet har lederne kjøpt aksjer i AMD og Nvidia.

– Vi har en litt mindre posisjon i Nvidia fordi selskapet har en mer utfordrende verdivurdering, sier Anders Tandberg-Johansen.

Dynamisk minne – eller DRAM – er en annen viktig komponent i avanserte datasystemer, understreker forvalterne, og bemerker Western Digital og Micron, som også er to eierandeler i fondet.

Grafikk: Fondets ti største beholdninger. Kilde: Morningstar (Beholdningsporteføljevekting per 31. oktober)

Byrå Porteføljevekt (%) Først kjøpt Kursutvikling i år (%)
Microsoft Corp 8.8 30. april 2016 -23.5
SAP SE 5.2 31. mars 2020 -17.8
Alphabet Inc (klasse A) 4.8 30. november 2009 -34.4
Capgemini SE 3.8 30. juni 2016 -21.3
Meta Platform Inc 3.8 31. juli 2016 −64,9
SalesForce Inc 3.4 31. januar 2022 −47
Deutsche Telecom AG 3.2 31. juli 2018 17.4
Visa Inc 3.1 31. mars 2021 -1.6
Nokia Oyj 2.9 31. mars 2019 −16.3
Mastercard Inc 2.9 31. mars 2021 -0,5

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *