Halvparten av gruppen blir smittet med viruset

I Oslo har flere blitt smittet med omicron-varianten, til tross for full vaksinasjon og negativ test. En av deltakerne hadde nylig kommet hjem fra Sør-Afrika.

På et julebord i Norge var over halvparten av de rundt 120 fremmøtte på juleselskapet smittet av koronaviruset. Myndighetene i hovedstaden Oslo spekulerte fredag ​​i at mange av infeksjonene var forårsaket av omicron-varianten. Dette ble definitivt bekreftet av kveldstester i opprinnelig 13 tilfeller.

Ifølge myndighetene kan betydelig flere tilfeller vise seg å være omicron-infeksjoner. Tross alt har PCR-testen så langt vært positiv for 60 julemiddagsdeltakere, med fire andre minst den mindre nøyaktige antigentesten positiv. Prøver av de som testet positivt blir sekvensert.

Alle deltakerne ble vaksinert

Rundt 100-120 personer, alle tilsynelatende vaksinerte, deltok på festivalen som ble arrangert av arbeidsgiveren sist fredag. En av deltakerne hadde nylig kommet hjem fra Sør-Afrika.

Louise-restauranten i Oslo: Under en julemiddag ble mange gjester smittet av Omicron-varianten. (Kilde: imago images)

Måltidet ble organisert av Scatec-selskapet, ifølge første informasjon var en vaksinasjon en forutsetning for deltakelse. Dette reiser nye spørsmål om effektiviteten til nåværende omicron-vaksiner.

Helsesjef Tine Ravlo i Oslo forsikret at feiringen fant sted innenfor rammen av kronens retningslinjer og «ingen regler er brutt». «De ble alle vaksinert, ingen av dem hadde symptomer og alle hadde selvtester.»

«Ingen har alvorlige symptomer»

Hvis ytterligere tilfeller av Omicron-infeksjon blir bekreftet, vil det sannsynligvis være det største kjente utbruddet av den nye varianten utenfor Sør-Afrika. Men det er ennå for tidlig å se dette som et bevis på «at omcron er mer smittsom enn deltavarianten», sa Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. «Superspredningshendelser eksisterer også med Delta-varianten.»

Det er også for tidlig å si «om det kliniske bildet av sykdommen er forskjellig i omicron versus deltainfeksjoner,» sa Aavitsland. «Ingen av pasientene har alvorlige symptomer, ingen har vært innlagt på sykehus. Men gitt deltakernes unge alder er dette ikke uventet.»

Regjeringen styrker beskyttelsestiltak

Som en forholdsregel har den norske regjeringen styrket vernetiltakene for Oslo og omegn. En maske må brukes igjen i offentlig transport, kjøpesentre, butikker og drosjer, ansatte bør jobbe hjemmefra igjen hvis mulig, og antall deltakere på private innendørsarrangementer vil være begrenset.

– Situasjonen er bekymringsfull, sier helseminister Ingvild Kjerkol. Omicron-infeksjoner viste at en koronavaksinasjon «beskytter dårlig mot infeksjon» i denne varianten. Byen har kunngjort at de vil overvåke alle kontakter nøye for å hindre at viruset sprer seg videre.

Norge meldte om sine fire første omicron-tilfeller onsdag. Smittede som har vist seg å ha fått den nye varianten og deres pårørende må isolere seg lenger enn andre kronesmittede i det skandinaviske landet.

Fra og med torsdag har European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) registrert 79 omikroninfeksjoner i land i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), som inkluderer EU, Norge, Island og Liechtenstein. Basert på modellberegningene spår ECDC at Omicron vil utvikle seg til den dominerende koronavarianten i Europa innen få måneder.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.