Haaland flyttenyheter: hvem er nordmannen og hvor skal han?

Erling Haalands flyttesaga er som en uvitende tenåring som drar hjemmefra for første gang, med bagasje ved et veiskille uten sikkerhet om hvor han skal gå videre.

Nordmannens exit fra Borussia Dortmund og Bundesliga virker uunngåelig.

Hvilken klubb han velger neste gang har vært gjenstand for lidenskapelig debatt. De store europeiske klubbene ser på ham og handleren hans, en superagent ved navn Mino Riola (tenk pengemannen bak Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba).

Da Haaland signerte for Borussia Dortmund i 2019, hadde han en frigjøringsklausul knyttet til kontrakten, som ville ha tillatt ham å forlate klubben for € 75 millioner i år, halvparten av hva han er verdt for øyeblikket ifølge transfermarkt.

Fotballens verden, med enorme overføringsbudsjetter og bedriftshaier som sprøyter milliarder inn i markedet, har sett langt dyrere overføringer de siste årene.

Haaland har scoret 25 mål og assistert åtte til på 26 kamper så langt denne sesongen, med et målbidrag på 1,27 mål per kamp. Og han er 21 år gammel.

Hvor begynte vidunderbarnet?

Haaland ble født i Leeds, Storbritannia. Foreldrene hans var aktive idrettsutøvere og flyttet til Norge like etter fødselen. Faren hans, Alf-Inge, spilte for Nottingham Forest og Manchester City, mens moren hans, Gry Maria Braut, var en idrettsutøver.

Haaland finpusset fotballferdighetene sine i Byrne, en liten by over 300 mil fra Oslo. Det var her han debuterte for den lokale klubben Bryne FK, den samme klubben som faren startet.

Snakke med ObjektivAlf Ingve Berntsen, Haalands første trener, sa at hans to første berøringer hadde ført til mål og at ferdighetene hans var så gode at det fikk ham til å spille med ett år eldre gutter.

I 2015, mens han spilte for Norge mot Sverige i aldersgruppekamper, la FC Molde speiderleder John Vik merke til dette. «Mentalt så han på en annen planet,» fortalte han senere til The First Time Finish.

Vik har et rykte for å identifisere innflytelsesrike angripere. Tidligere Manchester United-legende og manager Ole Gunnar Solskjær er blant spillerne han har lagt merke til.

Det var Vik som førte Haaland til Molde, hvor fortiden og fremtiden til det norske angrepet: Solskjær og Haaland jobbet sammen, hvor førstnevnte ledet laget på den tiden.

Avvisning av Juventus for Salzburg

Juventus, som ofte velger unge vidunderbarn fra hele Europa, viste interesse for Haaland i 2018. På det tidspunktet sluttet Cristiano Ronaldo seg til den italienske giganten. Haaland valgte imidlertid å flytte til Red Bull Salzburg fra Molde.

LES | Dortmund slo Wolfsburg for seks og tetter gapet til Bayern

Snakke med BBC, sa Haaland: «Jeg trodde det var for tidlig å reise dit. Salzburg var den klubben som passet meg best og jeg synes også det var veldig viktig å se hvor viktig rollen jeg skulle spille for klubben jeg kom til var. Det er større sjanse for å spille her.»

Haaland markerte seg i Salzburg, og tvang speidere og klubber fra hele verden til å stoppe opp og legge merke til tenåringen som vever magien sin på jordene i Østerrike.

Han åpnet både den østerrikske ligasesongen 2019/20 og Champions League-sesongen med hat-trick, og ble den fjerde yngste (tredje yngste da) målscoreren i UEFA Champions Leagues historie på 19 år og 58 dager.

Han ble også den første tenåringen i UEFA Champions League-historien som scoret i fem opptredener på rad i konkurransen.

På seks måneder i Salzburg har Haaland scoret 28 mål på 22 kamper og sju målgivende pasninger. Han vant mesterskapet med Salzburg, den østerrikske cupen og sesongens østerrikske spiller i 2019.

Manchester Uniteds mislykkede jakt og overgang til Dortmund

Haaland har blitt en av de mest ettertraktede prospektene i Europa etter hans opphold i Salzburg, og med en frigjøringsklausul på bare € 22,5 millioner har mer enn 20 klubber sporet ham opp, inkludert Manchester United, Real Madrid, Chelsea og Bayern München. .

Manchester United ledet kampen lenge med Solskjær (hans tidligere Molde-manager) som ansvarlig, men klubben nektet å akseptere kravene fra faren og agenten Riola.

Borussia Dortmund signerte til slutt med sin signering i desember 2019, da 19-åringen signerte en kontrakt til 2024.

I løpet av sine to og et halvt år på St. Iduna Park scoret Haaland 82 mål og 23 assists på 85 kamper. I mai 2021 scoret han to mål da Dortmund vant den tyske supercupen og slo RB Leipzig.

I sesongen 2021-22 led imidlertid 21-åringen av skader, med en lårskade som kvelte sesongen hans i noen måneder.

Da han kom tilbake, var han tilbake i mål og ble den raskeste med 50 mål i Bundesliga-historien, og scoret mål på 50 opptredener.

Hjertesorg med landslaget

Klubb-mot-nasjonen-debatten for fotballspillere har vært konstant blant fansen, med Lionel Messi, Neymar og den skandinaviske partneren Haaland Zlatan alle i sentrum.

Erling Haaland har scoret 15 mål for Norges seniorlag i fotball på 17 kamper så langt, til tross for at Norge ikke har booket plass til Qatar 2022. – REUTERS

Selv om nordmannen bare er 21, har hans scoringsdyktighet trukket sammenligninger med Zlatan.

Zlatan, Sveriges toppscorer gjennom tidene, så laget hans bli slått ut av 2022 FIFA World Cup-kampen med et sluttspilltap mot Polen.

LES | Land som ikke klarte å kvalifisere seg til 2022 FIFA verdensmesterskap i Qatar

Haaland har sett Norge akseptere samme skjebne tidligere, hvor skaden hans spiller en nøkkelrolle i Norges kvalifiseringsnederlag.

Haaland var ikke tilgjengelig for uttak til kamper mot Tyrkia og Montenegro, med Norges nederlag mot Tyrkia som gjorde kvalifisering nesten umulig.

Internasjonalt fortsatte Haalands rekke av nettverk. I 2019 FIFA U-20 verdensmesterskap, da Norge slo Honduras 12-0, var det det tyngste nederlaget for noe lag i turneringshistorien.

Erling Haaland har kun scoret ni mål, det mest scoret av en spiller i en enkelt U-20 VM-kamp noensinne.

Gå videre til 2022: Haaland overgangssaga

Med Haalands frigjøringsklausul på plass i sommer, dominerte overgangsnyhetene hans sportssider og nettsteder. Haaland er dessuten tilgjengelig på markedet, uten ansvar for en gigantisk sum som skal betales til Dortmund.

Manchester City, PSG og Real Madrid er klubbene som kjemper om signaturen hans. Det ser ut til at Bayern München har trukket seg.

Manchester City-sjef Pep Guardiola insisterte på at «klubben trenger en spiss, helt klart», men benektet enhver klar interesse for Haaland.

Imidlertid hadde den spanske manageren en historie med å nekte spilleroverføringer og endte til slutt opp med å signere dem. Husker du Jack Grealishs «for dyre» signatur?

Haalands frigjøringsklausul er mye lavere enn Grealishs.

LES OGSÅ | Guardiola sier at Man Citys hektiske timeplan legger en belastning på laget

I tillegg til Premier League-lederen har Barcelona, ​​​​Real Madrid og PSG også blitt koblet til Haaland. Virkelig behov for å tenke på livet etter deres kaptein og spiss Karim Benzema, fortsatt en spiller, men 34 år gammel.

Madrid fulgte med på å bruke forrige sesong på jakt etter en ny nummer 9 og har Kylian Mbappe og Erling Haaland på sin shortlist.

Hvis Mbappe blir i Paris Saint-Germain sammen med Lionel Messi, eller går andre steder, vil Blancos se etter overganger for nordmannen.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.