Grønn omstilling gir høye strømpriser

Når man erstatter termoelektriske kraftverk med vindenergi, skapes det en ubalanse. I kaldt vær og lett vind skyter strømprisen i været. Men når vårvinden blåser sunt, er strømmen gratis. I snitt blir det ikke et nullsumspill, men en kraftig nettoøkning fordi etterspørselen er på sitt høyeste de timene tilbudet er på det laveste. Dette er tydelig ettersom andelen energi i langsiktige kontrakter for kjøp av strøm blir dyrere.

Tre politikere, en fra Senterpartiet, en fra Sannfinnene og en fra Samlingspartiet, diskuterte strømprisen på TV. Også en underbetalt dame som bodde i et gammelt hus i Hollola ble intervjuet. Hun hadde blitt tvunget til å skru av den elektriske varmen og hadde på seg vinterfrakken innendørs.

Den virkelige finnen gikk til angrep på klimapolitikken, mens sentrumspartiet tilskrev strømprisen internasjonale faktorer og ikke regjeringen. Samlingspartiet ønsket å bruke pengene fra kvotehandelen til å støtte strømregningene til de fattige.

Samme kveld berømmet nyhetssendingen Finlands for tidlige avvikling av kullkraft, som sammen med avskaffelsen av torv ville bli en suksess for klimapolitikken. En ekspert sa at «det er nok vannkraft i Norge for oss i lett vind» og at Olkiluoto 3 (Ol3) løser energiproblemet.

Det er loven om tilbud og etterspørsel som bestemmer den lokale prisen på elektrisitet. På grunn av vannkraft er strømprisen utrolig lav i Norrland og Nord-Norge selv når det ikke er vind. Men overføringskapasiteten i sør er begrenset, så Sør-Sverige (som har stengt et par atomkraftverk) betaler en høy pris, omtrent samme pris som Finland betaler for importert strøm. For VIP-er, når elektrisitet krysser den finske grensen i nord, tidobles prisen tidvis!

Under ekstremt kalde forhold faller Finlands produksjonskapasitet på opptil 4500 MW under etterspørselen.

1600 MW Ol3 er ikke nok fordi avskaffelse av kull- og torvenergi vil redusere den nasjonale strømforsyningen med om lag tusen MW mens de nye jordvarme- og luftvarmepumpene vil øke energibehovet med om lag tusen MW. Derfor kan importplikten om noen år med lett vind og intens kulde være 4.500-1.600 + 2.000 = 4.900 MW.

Hvis Ol3 går av nettet på et upassende tidspunkt, vil det oppstå en blackout. Et stort kraftverk er mer usikkert enn mange mindre ifølge sannsynlighetsteorien.

Om våren, når solen skinner og vinden blåser, vil vi glemme problemet. Prisen på naturgass faller også hvis/når det russiske militæret kommer hjem. Strøm vil være gratis i tillegg til overføringskostnader og avgifter. Dessverre har vi ikke bruk av ekstra strøm i badesesongen.

Men neste vinter avskaffet Tyskland den gjenværende atomkraften. Norge bygger stadig nye kraftledninger til Tyskland og England. Konkurransen om vannkraft tiltar.

Hydrogen og lignende energilagringssystemer er dyre og kommer om kanskje ti år. Så det er bare å betale.

Del artikkelen

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.