Grinder: app får bot i Norge for ulovlig datadeling


Datingappen Grindr står overfor en rekordhøy bot på 100 millioner kroner (ca. 15 millioner CAD) i Norge for ulovlig datadeling, opplyste datatilsynet tirsdag.

Grindr presenterer seg selv som «det største datingnettverket i verden for homofile, bi, transer og skeive», og er anklaget for å dele med tredjeparter, for markedsføringsformål, GPS-koordinater, elementer av brukernes profil og det faktum at de bruker app, og gir dermed veiledning om deres seksuelle preferanser.

– Vår foreløpige konklusjon er at Grindr har gitt personopplysninger om sine brukere til en rekke tredjeparter uten rettslig grunnlag, sier Datatilsynet-direktør Bjørn Erik Thon i en melding.

Ifølge myndigheten er denne praksisen i strid med den generelle databeskyttelsesforordningen (GDPR) implementert i EU i mai 2018.

Tilsynet besluttet derfor å varsle Grindr med en bot som tilsvarer ca. 10 % av sin verdensomspennende omsetning, eller ca. 10 millioner dollar, et nivå uhørt i Norden.

Grindr har frist til 15. februar på å diskutere sin stilling før en eventuell endelig sanksjon.

Fakta han er siktet for er før april 2020, datoen da søknaden endret vilkårene for bruk.

I en e-post til AFP fremhevet Grindr endringen.

– Datatilsynets påstander går tilbake til 2018 og reflekterer ikke Grindrs nåværende personvernpolicy eller praksis, sa gruppen.

«Vi forbedrer kontinuerlig vår personvernpraksis i lys av endrede lover og forskrifter», la han til, og sa at han var «ivrig» etter å gå i en «produktiv dialog» med Datatilsynet.

I januar 2020 klaget Forbrukerrådet Grindr og fem andre apper, inkludert Twitter-kontrollerte MoPub, for brudd på personvernreglene.

Tirsdag hyllet han «en historisk seier for personvernet».

I Brussel ønsket også European Bureau of Consumers» Unions (BEUC), en sammenslutning av forbrukerforeninger fra 32 land, den norske kunngjøringen velkommen som den sier viser at GDPR «har tenner».

«Dette er gode nyheter som tydelig indikerer at det er ulovlig å overvåke forbrukere 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, uten deres samtykke, for å samle inn og dele dataene deres,» sa administrerende direktør Monique Goyens.

De øvrige klagene som Forbrukerrådet har reist er fortsatt under etterforskning, opplyser Datatilsynet.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *