De siste årene har investering i leiligheter bidratt til å beskytte kapital mot inflasjon ikke bare i Polen – mener Oskar Sękowski i HRE Investments. Som han estimerte, er den gjennomsnittlige årlige reelle økningen i boligprisene over inflasjonen i Polen 2,78 %.
- Eiendomssektoren har vært en av de viktigste måtene å investere kapital på i årevis, og det er på ingen måte et rent innenlandsk fenomen. Det gjelder heller vestlige land.
- Boligeiendom har blitt spesielt høyt verdsatt i nyere tid som en trygg havn for kapital og er en havn som har vist seg effektiv i å bekjempe virkningene av inflasjon – indikerer HRE Investments.
- I følge Oskar Sękowski, analytiker, tatt i betraktning 15-årsperioden med NBP-data tilgjengelig for vårt land (Q3 2006 – Q3 2021), beregnet på grunnlag av den såkalte hedoniske indeksen for 7 byer, den reelle gjennomsnittlige årlige økningen i boligpriser sammenlignet med inflasjonen i Polen var den 2,78 %.
Eksperten forklarte at den nominelle prisøkningen på det tidspunktet var 112%, inflasjonen i denne perioden – 41%, den reelle prisøkningen var 50,8%.
Som påpekt av Sękowski, bortsett fra Polen, er Norge et enda mer slående eksempel på dette fenomenet. «Hvis noen kjøpte et hus eller leilighet der på midten av 1970-tallet, kan de i dag selge det for tre ganger fortjenesten, tatt inflasjon i betraktning – det er i hvert fall det dataene fra Bank for International Settlements viser,» sa han.
Han la til at hver krone brukt på kjøp av leiligheter og hus i Norge i 1975 ikke bare ikke har mistet sin kjøpekraft på grunn av rådende inflasjon gjennom årene, men eiendom har blitt så dyrt at vi kan legge til mer enn tre reale gevinst pluss inflasjon for hver krone.
Ifølge HRE, blant landene som har publisert data om endringer i boligprisene siden minst 1975, like bak Norge, ligger Storbritannia på andreplass. Her er gjennomsnittlig årlig realavkastning i overkant av 3 %. «I dette øylandet kan du kjøpe en leilighet nesten tre ganger så dyrt i dag som i 1975, og dette er den virkelige tilnærmingen, dvs. å ta hensyn til inflasjonen,» la Sękowski til.
Les også: Budimex slår seg sammen med selskaper i sektoren. Han bygger et hus for en familie på åtte
«Mange andre land er land der den gjennomsnittlige årlige økningen i eiendomsverdi er mer enn 2%, men mindre enn 3% over inflasjonen. Denne gruppen av land inkluderer Frankrike, Spania, Belgia, Nederland, Canada, Sverige, Australia og Irland». – han ga.
Analytikeren påpekte at det også er mange land hvor boligprisene har steget i et lavere tempo, men fortsatt høyere enn inflasjonen. «Reell fortjeneste på mindre enn 2% per år er funnet i USA, Sveits, eurosoneland – Finland, Italia og Tyskland. Våre vestlige naboer har den mest beskjedne økningen (mindre enn 0, 4% per år over inflasjonen) «- erstattet.
Les også: De beste prosjektene av hus opp til 70 kvadratmeter er valgt ut.
Etter vurderingen fra representanten for HRE er dette fortsatt et ganske anstendig resultat, da det tyder på at leilighetsprisene i den analyserte perioden har steget mye mer enn gjennomsnittsprisene på bensinstasjoner, butikker eller servicepunkter, derfor er kapitalen investert i reale eiendeler eierskapet gjennom Oder ble igjen i den analyserte perioden effektivt beskyttet mot virkningene av inflasjon.
«Det er verdt å merke seg at vi viser til data fra hele landet, og Guthmans data om hvordan boligprisene i Berlin har endret seg tyder på at bare de siste 10 årene har prisen på en kvadratmeter i den tyske hovedstaden tredoblet seg» – han la merke til.
Eksperten forklarte at det er vanskelig å sammenligne våre data med data fra land som det har vært tilgjengelig informasjon om siden 1975. «I Polen er perioden mye kortere og inkluderer også to perioder med prisøkninger og bare én periode med prisfall. Men , følger vi regelen om at langsiktige investeringer i bolig beskytter kapital mot inflasjon «- vurderte Sękowski.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»