Gassflasker er ikke mindre i priskappløpet: han advarer om at det er risikabelt å samle dem

De siste månedene har propangass til husholdningsovner blitt dyrere i sylindere. En slik ballong koster nå i gjennomsnitt € 26-30. Ved inngangen til dette året var gjennomsnittsprisen på en gassflaske rundt 21 euro.

Jonas Jokubauskis, leder av Jozita UAB, som sannsynligvis selger den billigste propan-butangassen, sa at en gassflaske har kostet 23 euro de siste dagene.

«Vi har også redusert prisen på gass for biler litt: nylig kostet en liter 68 cent, nå noen få cent mindre,» sa J. Jokubauskis.

Han påpekte at prisen på gass brukt til innenlandske formål avhenger av den generelle utviklingen i oljeprisen, ettersom propan-butangass produseres fra raffinering av råolje.

Jozita kjøper alle oljeraffineringsprodukter fra Orlen Lietuva, et selskap til Mazeikiai, som importerer det meste av råvarene sine fra Russland.

Dailius Šova, leder av Deguva, sa at han også kjøper propan-butan fra mellommenn som ikke bare handler med russiske petroleumsprodukter.

«Prisen på gass bestemmes ikke av beslutningene til individuelle handelsmenn, men av generelle markedsforhold, så vel som av Kreml. Hvis olje og drivstoff blir dyrere, vil gass uunngåelig bli dyrere,» sa D. Shova.

Han påpekte at propan-butan-blandingen i Litauen produseres av det eneste anlegget i Mažeikiai.

«Gassen kan også leveres fra Daugavpils bensinstasjon. Denne stasjonen får produksjon fra Russland, som har teknologien og produserer flytende gass. Gassen leveres også av tankskip fra Norge og Russland. Hvem som frakter fra Mažeikiai har lavere kostnader og de som transporterer med tankskip har høyere kostnader. På grunn av økningen i drivstoffprisene har transport av gass fra havner blitt betydelig dyrere», understreket D. Shova.

Ifølge energidepartementet i 2021. Ved inngangen til året var det rundt 1500 leilighetsbygg i Litauen som fortsatt brukte gassflasker. Av disse 1500 sameiene ba 764 om støtte til bytte av gassflasker mot alternative energikilder, som elektrisitet eller naturgass. Departementet har ingen data på hvor mange som bruker gassflasker i enkeltboliger i stedet for bygårder.

I noen husholdninger, spesielt på landsbygda, har innbyggerne større tilgang på ballonger på forhånd.

Ifølge D.Shova, sjefen for Deguva, er det risikabelt og ofte ulovlig å gjøre det.

«Du vil ikke kjøpe for mye, det er strenge sikkerhetskrav. I følge driftsreglene kan de ikke lastes inn i et lager eller en leilighet, ikke engang en bil kan fraktes i en bil,» understreket D. Šova.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.