Bueskyting: Vi vet om forfatteren – Nyheter (Echo)

Norske medier publiserer nå navn og bilde av mannen som skal være mistenkt for å ha overfalt personer med pil og bue i Kongsberg. Han er en 37 år gammel mann, dansk statsborger som har bodd lenge i Norge og som politiet kjente. Han skal nå gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse.

Fire kvinner og en mann ble drept momentant. Alle ofrene var mellom 50 og 70 år gamle. Tre personer ble skadet, inkludert en politimann som ikke var på vakt da han ble angrepet. Det ser ikke ut til å være noen sammenheng mellom ofrene og gjerningsmannen.

Mannen skal ha konvertert til islam og radikalisert, men det er uklart om han har noe med kriminalitet å gjøre, ifølge politiet. Personer som kjenner mannen har fortalt norske medier at han har psykiske problemer og det har kommet meldinger til politiet om bekymring for at mannen kan begå alvorlig kriminalitet. NRK deltok i en bekymring laget av en barndomsvenninne. Mennesket beskrives som isolert, en ensom ulv. Ifølge avisen Verdens Gang la han ut oppslag i sosiale medier for noen år siden og anså seg selv som en slags budbringer. 37-åringen har ikke hatt jobb på lenge. Norske medier melder at han ble dømt for å ha truet familiemedlemmer og ilagt besøksforbud. Den mistenkte gjerningsmannen skal også ha blitt dømt for andre lovbrudd, blant annet innbrudd og hasjkjøp.

Norsk sikkerhetspoliti, PST, skrev i en pressemelding i ettermiddag at hendelsene for øyeblikket fremstår som en terrorhandling, men årsaken etterforskes videre. Det er ingen grunn nå til å endre trusselbildet mot Norge, som er moderat.

Da politiet kom til stedet i Kongsberg ble de skutt mot og mistet mannen av syne. Det tok en halvtime før mannen kunne pågripes og ifølge politiet ser det ut til at alle fem personene ble drept etter at politiet mistet ham. 22 politipatruljer involvert.

PST bistår nå politimyndigheten på gjerningsområdet med all relevant informasjon. 37-åringen var allerede kjent av sikkerhetspolitiet. Norsk sikkerhetspoliti undersøker nå om det som skjedde kan inspirere til andre voldshandlinger som hevnhandlinger. Men det er ingen slik informasjon nå. PST holder en pressekonferanse klokken 17.00.

Politiet fikk alarmen like etter klokken 18 onsdag. Norske politienheter har styrket beredskapen betydelig etter terrorangrepene i Utöya og regjeringen for ti år siden, med en annen type trening, med spesialhelikoptre og nødsentraler. Spørsmålene som nå stilles i Norge er om politiet har gjort nok og om de har brukt ressursene riktig.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.