«Fyrverkeri er farlig gods»

Fyrverkeri på nyttårsaften har vært populært i hundrevis av år. Svea Fireworks er den største skandinaviske distributøren og en forkjemper for total sikkerhet.

– Fyrverkeri er farlig gods og det skal være strenge regler om eierskap, salg og kjøp, sier Ingela Bertram, innkjøpssjef i selskapet.

I Sverige går bokstavelig talt mer enn 200 millioner SEK opp i røyk hvert år. Svenskenes kjærlighet til å lyse opp himmelen med et utbrudd av farger når sitt høydepunkt på nyttårsaften, dagen da de aller fleste millioner av mennesker får sparken. En andel som ifølge den svenske pyrotekniska industriforeningen tilsvarer ca 90 % av årlig omsetning.

Fyrverkeri og fyrverkeri er en eldgammel tradisjon som har blitt holdt i live i lang tid og godt. Skikken kommer opprinnelig fra Kina, hvor fyrverkeri sies å bli brukt til å skremme bort onde ånder på ulike festivaler, som begravelser, dåp og bryllup. Etter at kruttet kom til Europa fra Kina på 1200-tallet, var europeerne i stand til å videreutvikle teknologien og i dag er det det mange anser som en åpenbar egenskap ved De Tolv.

«Jeg har alltid likt fyrverkeri. Det er en lang tradisjon at det skal være noe fint på nyttårsaften, en dag i året, sier Ingela Bertram, medeier og innkjøpssjef i Svea Fyrverkeri.

Foto:Lars Jansson

Svea Fireworks er Skandinavias største fyrverkeridistributør og importør, med 300 forhandlere spredt over hele landet. I løpet av kroneåret 2020 økte selskapet rakettsalget med 20 prosent og anslås å nå i underkant av 30 millioner SEK i 2021, et tall selskapet har danset til de siste åtte årene.

Produksjonen foregår i Kina, det samme gjør det meste av verdens fyrverkeriproduksjon. Ingela Bertram er ansvarlig for selskapets produkter og den som alene produserer nye artikler, sammenstiller innholdet og bestemmer effektene. Flere ganger i året drar han til fabrikken for å sørge for at produktene er på nivå med det svenske markedet.

Vi har et sterkt motto og det er «kvalitet, sikkerhet og erfaring». Jeg har aldri bladd i den. Jeg prøver produktene flere ganger før de blir godkjent.»

Som en CE-merkingen garanterer at produktet overholder kravene til sikkerhet, helse, funksjonalitet og miljø og er også et sertifikat for salg. Fyrverkeri i Sverige har mange regler og de siste årene har det vært gjenstand for diskusjon i flere aspekter.

– Det er så forskjellig fra land til land. I Sverige er det 18-årsgrense for fyrverkeri, mens man i Norge bare må være 12 år. Det er så mye å vite og det er derfor vi har valgt å fokusere kun på Sverige for øyeblikket, sier Ingela Bertram.

I tillegg til aldersgrensen trenger du en spesiell tillatelse for å skyte raketter på pinner og fyrverkeri har vært helt forbudt siden 2002. Mange steder i landet, som Gøteborg, er det også dags- og tidsbegrensninger for når du kan fyre av fyrverkeri kunstgrep.

Hvordan påvirkes din virksomhet av de strengere reglene?

«Vi har alltid hatt mest salg på kaker, og slik er det fortsatt. Vi selger flere hundre tusen rundt nyttår og noen rundt påske og Valborg, men det er så lite at det ikke er verdt å nevne. »

En kake er en boks med flere skudd, som du fortsatt kan skyte uten tillatelse. Ifølge Ingela Bertram er det den typen fyrverkeri som alltid selger best i selskapet hennes og som også er tryggest.

Hvis hun fikk bestemme, ville selve utsettelsen fokusere på kun én dag i året, altså rundt klokken tolv. Som sikkerhetsforkjemper mener Ingela Bertram dette vil gjøre det lettere, både for eventuelle personskader og av hensyn til dyrene. Hvis man kunne bli enige om å kun skyte fyrverkeri på nyttårsaften, ville de fire klare det, sier han.

«Det er mennesker som er veldig redde 365 dager i året, så en dag vil dyrene kunne høre skuddene.»

Men uansett Strengere regler og null dødsfall siden 2013 er fortsatt et faktum, drøyt 100 personer blir alvorlig skadet av fyrverkeri hvert år. Ingela Bertram mener at problemet ligger i privat egenimport fra utlandet.

«Det er et stort problem og vanskelig å kontrollere. Men det er noe vi ønsker å jobbe med for å minimere for å gjøre industrien enda sikrere. Fyrverkeri er farlig gods og det må være strenge regler for eierskap, salg og «kjøp.»

Foto:Lars Jansson


Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.