Fritidspolitikere arrestert under klimatiltak i Norge: de får bøter

Kampanjen ble arrangert av klimaorganisasjonen Extinction Rebellion i slutten av august, i forkant av det norske valget. Anna Jerdén dro dit, godt klar over risikoen for å bli tiltalt. Så det var. Det ble holdt rettssak i Oslo tingrett onsdag og innbyggere i Eskilstuna risikerer å måtte betale en bot på 14.000 kroner.

Hva tenker du om å ha et tillitsverv, det sies vanligvis at politikere skal gå foran som et godt eksempel?

– Jeg tror jeg gjorde det, jeg gikk foran med et godt eksempel ved å demonstrere mot noe galt.

Han forlot tingretten

Da aksjonen fant sted, var Anna Jerdén også medlem av utvalget ved Eskilstuna tingrett. Da tingretten fikk kjennskap til de kriminelle mistenkte, ble det satt i gang en skikkethetsprøve mot henne, da dommere kan anses som uegnet til sine oppgaver dersom de begår lovbrudd. Så Anna Jerdén la selv ned begjæring om oppsigelse, sier tingrettsadvokat Nils Cederstierna.

– Vi hadde ikke tid til å prøve det. Jeg vet ikke hva rettssaken førte til, sier han.

Han kan forbli i styret

Eskilstunas sosialdemokrater diskuterte om Anna Jerdén kan bli vikar i utvalget for kultur og fritid og kom frem til at de fortsatt stoler på henne.

– Vi har vurdert at sivil ulydighet er en mindre alvorlig type kriminalitet. Det Anna har gjort er å protestere mot at Norge skal fortsette å utvinne mer olje og gass under en klimakrise. Som person respekterer jeg aksjonen selv om jeg ikke ville vært med på den selv, sier Mikael Edlund, visepresident i partiet i Eskilstuna.

I klippet over forteller Anna Jerdén om hvorfor hun valgte å delta i kampanjen.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.