Frankrike vant kampen mot USA for et 18 år gammelt statsløst geni. Carlsen vil bare leke med ham

Dette er en oppdatert versjon av teksten vi publiserte 24. desember 2020, tilgjengelig på denne lenken

Etter en nylig opptreden i Riga, kvalifiserte Alireza Firouzja seg til neste års kandidatturnering. Han er blant åtte sjakkspillere, hvorav kun én skal kjempe om verdenskronen med mester Magnus Carlsen. 18-åringens bursdag i Teheran er den tredje yngste deltakeren i kvalifiseringen etter 15 år gamle Magnus Carlsen (2005) og Bobby Fischer, som var 15,5 i 1958.

Firouzja har enda mer ambisiøse planer: han ønsker å bli den yngste verdensmesteren i sjakk. Den berømte Garry Kasparov, som beseiret Anatoly Karpov i en alder av 22 og seks måneder, leder denne listen. Carlsen var også 22 år gammel, men fem måneder eldre da han slo Vishy Anand i 2013. – Vil Firouezja klare å formørke Kasparovs rekord ved å vinne kandidatturneringen og deretter verdenscuppen? Historiske paralleller tyder på at dette kan være en for stor utfordring for en tenåring. Spassky og Carlsen vant kandidatturneringen på det andre forsøket, Fischer bare på det tredje, bemerker The Guardian.

Se videoen
Skremmende scener. Leger viser endringer i hodeskallen til Mamed Khalidov. «Hele kjeven er brukket»

Carlsen fant motivasjonen sin

18-åringen roser Magnus Carlsen. Som rapportert av chess.com, kan Carlsen trekke seg fra å forsvare tittelen mester i klassisk sjakk, med mindre Alireza Firouzja er hans motstander. «Hvis noen andre enn Firouezja vinner kandidatturneringen, er det lite sannsynlig at jeg kommer til å spille en annen verdenscupkamp», sa Carlsen for noen dager siden på en podcast for Unibet-sponsoren.

Nordmannen innrømmet at han hadde mistet litt motivasjon nylig, men Firouzjas raske opptur til toppen har endret tilnærmingen hans. Han la til om 18-åringen: «Jeg må innrømme at jeg var imponert over prestasjonen hans i Grand Swiss og lag-europeiske mesterskap. Han motiverte meg mer enn noe annet.»

Tidligere hadde Carlsen vurdert å gi opp kampen for å forsvare sin verdenstittel. Hvis Firouzja ikke klarte å vinne mot de andre kandidatene, kan scenariet fra 1975 gjenta seg selv, da sjakkverdenen fikk en ny verdensmester, selv om den regjerende tittelvinneren ikke tapte spillet. Den ellevte verdensmesteren Bobby Fischer mistet tittelen etter å ha mislyktes i detaljene i kampen med Anatoly Karpov.

Małysz sier: «Kubacki er ikke her». Og Kubacki er her og svarte

18-åringen ber om erstatning

Carlsen – Firouzja-duellen kunne ha funnet sted i januar 2022 i den nederlandske turneringen Wijk aan Zee. Det kunne det, men som chess24.com opplyser, har arrangørene ikke klart å finne en avtale med 18-åringen født i Iran. Lederen for arrangementet, Jeroen van den Berg, innrømmet at han tok kontakt med faren til sjakkspilleren. – Etter å ha levert det økonomiske tilbudet fikk jeg beskjed om at de ønsket erstatning for det som skjedde i år og de ba om mye mer penger enn jeg tilbød. Det var øyeblikket da jeg begynte å se etter en annen spiller til turneringen – sa den Berg.

Turneringsarrangørene ba offentlig om unnskyldning til Firouzja etter at han var tydelig sint på dommerne som, som forberedelse til sluttspillet, hadde planlagt å flytte resultattavlen hans til en annen del av rommet mens han kjempet om seier med Radosław Wojtaszek. Tenåringen godtok senere unnskyldningen, men det ser ut til at han fortsatt bærer nag til nederlenderne.

Han valgte Frankrike

For noen uker siden debuterte Firouzja med det franske landslaget, da han spilte i det europeiske lagmesterskapet i Slovenia. Dermed endte det store diplomatiske stormaktsspillet for en strålende tenåring. Det siste året har Firouzja vært statsløs i konkurransen, fordi han trakk seg fra å representere Iran av politiske årsaker. Amerikanerne og franskmennene kjempet om hans tjenester.

Firouzja avviste Iran fordi han ikke hadde noe valg. Det iranske sjakkforbundet har besluttet å trekke sjakkspillere fra tidligere verdensmesterskap. I årevis har iranske spillere blitt tvunget av myndighetene i Teheran til å underkaste seg kamper med israelske rivaler. Det skjedde også med 18-åringen, som for to år siden, etter to seire i Grenke Chess Open, ga opp en kamp med israelske Orem Bronstein. Hvis han hadde gått videre Spill, kunne bli hardt straffet i hjemlandet.

Den strålende tenåringen flyttet sammen med faren sin til Paris. Han avviste amerikanske forslag, selv om han tidligere hadde fått spesiell opplæring fra Kasparov i Saint Louis, Missouri. Velger han USA, kan den amerikanske milliardæren Rex Sinquefields drøm om nok en verdensmester etter Bobby Fischer gå i oppfyllelse. Sinquefield er den største sjakkentusiasten i utlandet, hevder landsforbundet, spillerne. Pengene hans har overbevist italienske Fabiano Caruana og filippinske Wesley So tidligere. Begge representerer USA i dag. Firouzja fulgte ikke deres vei.

Cristiano Ronaldo hilser til Juventus.  Jeg vil alltid være en av dereBuffon sa plutselig ut: Alt er Cristiano Ronaldos feil

Som i andre idretter spiller ikke iranske sjakkspillere mot israelske rivaler. Siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979 har Iran nektet å anerkjenne Israel. Å nekte å spille med en motstander av politiske årsaker betyr vanligvis utestengelse fra turneringen, og ettersom Israel har mange spillere i sjakkturneringer, kan dette hemme karrieren til iranske sjakkspillere.

Hvor vanskelig det er å være sjakkspiller i Iran

Det har vært eksempler på at iranske sjakkspillere har blitt straffet for å konkurrere med israelske motstandere. Et slikt tilfelle var Borna Derakhshani, som spilte kamp med Alexander Huzman på Gibraltar Chess Festival 2017. Det iranske sjakkforbundet har utestengt Derakhshani fra å representere landet og delta i fremtidige sjakkbegivenheter i Iran. Bornys søster Dorsa fikk de samme konsekvensene. Den andre iranske sjakkspilleren ble straffet for ikke å ha på seg hodeskjerf under duellene i Giblartar. Etter det dro hun til USA.

Det iranske sjakkforbundet forsvarer seg ved å si at hver gang en spiller underkaster seg en duell, er det hans personlige avgjørelse. «Vær oppmerksom på at det ikke er noen lov i Iran mot å konkurrere med en spiller fra noe annet land, og dette er den personlige troen til spillere som ikke deltar i visse kamper,» heter det i uttalelsen. Det er faktisk ikke noe offisielt forbud, for selv om parlamentarikere i det iranske parlamentet ønsket å vedta en passende lov i mai 2020 som ville hindre dem i å konkurrere med israelske spillere, ble prosjektet til slutt trukket fra dagsordenen. Det er ikke nødvendig, for politisk press på idrettsutøvere er nok, som i Iran fortsatt er veldig sterkt.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.