Forskere: Stor risiko ved marin mineralutvinning: vi vet for lite

SVT meldte tidligere at dyphavsgruvedrift kan godkjennes i Norge allerede neste år, noe som har fått kritikk fra miljøorganisasjoner. Forskning har vist at det kan ta 25 år før flere større dyr og bakterier kommer seg ettersom de er vant til et uforstyrret miljø.

– Med de testede teknikkene er det vanskelig å ikke skade økosystemet. Ikke bare på havbunnen, men i hele det marine økosystemet, sier marinbiolog Francisco Nascimento.

Forskning og industri henger ikke sammen

Ifølge forskere trengs det mer kunnskap før mineralutvinning kan begynne, men dyphavsutforskning er dyrt og vanskelig.

«Å bygge en tilstrekkelig kunnskapsbase kan ikke gjøres på noen få år, så tidshorisonten for næringens håp om å starte gruvedrift og mengden forskning som trengs for å vurdere risikoene på riktig måte, er ikke på linje,» sier marinbiologen Laura Kaikkonen.

Gruvedrift i Østersjøen kan ødelegge habitater og frigjøre farlige stoffer

I Bottenviken har selskapet Scandinavian Ocean Minerals fått tillatelse til å undersøke mulighetene og konsekvensene av gruvedrift. De mener dette vil være en viktig brikke i puslespillet om elektrifisering og muligheten for å slutte å bruke kull, olje og gass, men også at for eksempel allerede godkjent mudring vil frigjøre mer sediment.

Teknologien deres er basert på å minimere mengden sediment fra havbunnen og trekke ut kun knuter, klumpene av mineraler.

– Vi er omfattet av miljølovgivningen og blir undersøkt av en rekke ekspertmyndigheter, sier Robert Venema, leder for teknologi og metoder.

Østersjøen er grunnere og har et mer varierende miljø enn dype hav og kan derfor potensielt komme seg raskere, ifølge forskerne, men Østersjøen har også allerede store problemer som kan bli verre.

– Alle uttak vil utvilsomt ha effekt på Østersjøen, vi vet bare ikke hvor stort det blir ennå. Ødelagte habitater, tap av organismer og risiko for utslipp av farlige stoffer er noen av effektene, sier Laura Kaikkonen.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *