Finland vil kjøpe 64 amerikanske F-35 jagerfly. Svenske Gripen-kjøpstilbud avvist – EURACTIV.pl

Den finske regjeringen har varslet at de har bestemt seg for å bestille nye flerrollejagerfly i USA. Kontrakten er verdt 10 milliarder dollar og er den største i landets historie. Til tross for betydelig press fra Stockholm, avviste Helsinki et tilbud om å kjøpe Gripen produsert i nabolandet Sverige.

Til nå var Finlands ikke-NATO-luftvåpen basert på de amerikanske F/A-18 Hornet-jagerflyene i bruk siden midten av 1990-tallet. Helsingfors myndigheter har imidlertid besluttet å endre dette og annonserte i 2018 et anbud for å erstatte deres militære luftflåte.

Tilbud ble mottatt fra det amerikanske selskapet Lockheed Martin (som produserer blant annet F-35 og den moderniserte versjonen av F-18, eller Super Hornets) og fra franske Dassault Aviation (Rafale jagerfly), den britisk-tyske- Italiensk – Det spanske konsortiet Eurofighter (Eurofighter Typhoon) og det svenske SAAB (JAS-39 Gripen).

Finner velger amerikanske fly

Til slutt bestemte Finland seg for å by fra USA og bestemte seg for å kjøpe 64 F-35A-maskiner. I Skandinavia brukes de også av luftstyrkene i Norge og Danmark. Ifølge finsk presse forventes kontrakten å være verdt 10 milliarder dollar.

«Det er god valuta for pengene. Luftfarten vår vil kunne operere effektivt i det minste frem til 2060». – sa den finske forsvarsministeren kort tid etter kunngjøringen av løpsresultatene Antti Kaikkonen.

På sin side statsministeren Sanna Marin Han understreket at valget av den amerikanske entreprenøren ble støttet av et flertall av de parlamentariske fraksjonene og at kontrakten ble utarbeidet av mange andre regjeringskontorer.

Løpet ble gjennomført under observasjon av media, som fikk informasjon fortløpende, blant annet om hvordan maskinene testes. Testflyvninger av alle modeller ble utført i 2020 i Karelia-regionen på grensen til Russland og i det nordlige landet Lappland.

Svensk lobbyvirksomhet var ikke nok

Helt fra starten indikerte media at kun amerikanske og svenske bud telles i forkant av kontrakten. Nabolandet Sverige og tette økonomiske bånd med Finland har også lagt et hardt press på Gripen.

Helsinki har vært besøkt flere ganger av svenske politikere om saken, og kontrakten ble også nevnt under et nylig besøk i Finland av den nyvalgte svenske statsministeren. Magdalena Andersen.

«Gripenene er pålitelige og produsert med stor forsiktighet. Piloter elsker å fly dem,» roste han i den finske hovedstaden. Det er produsert 235 eksemplarer av denne jageren så langt, og i tillegg til Sverige, Tsjekkia, Ungarn, Sør-Afrika, Thailand og Brasil har de dem i militæret. Men en enorm kontrakt med Finland ville vært et vendepunkt for SAAB.

Men det vil det ikke, fordi – selv om mange finske politikere og forståsegpåere har valgt Gripens – Helsinki foretrakk til slutt amerikanske biler, som Polen nylig bestemte seg for å kjøpe.

Selv om saken vekker politiske følelser i Finland, viser mange finske eksperter i sine kommentarer at de amerikanske jagerflyene klarte seg bedre enn de svenske.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.