DN møter den nye administrerende direktøren i Nobelstiftelsen Vidar Helgesen

Når DN møter Vidar Helgesen i Nobelstiftelsens elegante hovedkvarter på Sturegatan i Stockholm, sprer kollegene snart drøyt to kilo gull i en blå Ikea-boks. Det er her Nobelmedaljene i år.

Pandemien fortsetter å dempe tradisjonelle Nobelseremonier, og også i år kommer ingen av vinnerne til Sverige. Derfor må medaljene sendes med diplomatisk post til opprinnelseslandene til prisvinnerne, slik at de kan deles ut under smittesikre forhold av de svenske ambassadørene.

Pandemien setter også en stopper for den store Nobelbanketten, som ellers finner sted i rådhuset 10. desember hvert år.

Jonna Pettersson, Kristin Wiktornson, Thomas Nilsson og Rebecka Oxelström av årets Nobelstiftelse Nobelmedalje og diplompakke.

Foto: Anette Nantella

– Det er en virkelighet vi må forholde oss til. Nobelprisen er basert på respekt for vitenskapen, så vi må handle ut fra den beste tilgjengelige kunnskapen om hva vi skal gjøre under en pandemi. Selvfølgelig er det kjedelig, men prisen er ikke bare glamorøs.

Vidar Helgesen, som før Han var blant annet miljø- og klimaminister for Høyre i Norge, tok over som administrerende direktør i Nobelstiftelsen tidligere i år da tidligere stiftelsessjef Lars Heikensten gikk av med pensjon. Et av målene hans er å endre den generelle oppfatningen av Nobelprisen, slik at han fokuserer mer på vitenskap, sier han.

I Sverige er bildet av Nobelprisen i stor grad elitisme, fortreffelighet, gull, glitter og bankett

– I Sverige er bildet av Nobelprisen i stor grad elitisme, fortreffelighet, gull, glitter og bankett. Og det er ikke noe galt i det, det er ofte litt for lite glamour her i Skandinavia. Men det trenger ikke bare være det, sier Vidar Helgesen.

– Det må også være et bilde på forskning og vitenskap, på oppdagelser og handlinger gjort til størst nytte for menneskeheten. Dette er det viktigste og veldig viktige for å komme ut av det.

Bilde 1 av 3
Nobelmedaljer er stemplet i 18K gull og forgylt med et tynt lag av 24K gull for ekstra glans.

Foto: Anette Nantella

Bilde 2 av 3
Sakene der Nobelmedaljene oppbevares ble laget for hånd.

Foto: Anette Nantella

Bilde 3 av 3
Medaljene fraktes med diplomatisk post til rett sted i verden.

Foto: Anette Nantella


Spurte hvordan det skulle gå svarer litt «i balansen at det forventede Nobelsenteret vil spille en viktig rolle. Men han ønsker ikke å fordype seg i når disse planene kan realiseres. For øyeblikket – etter mange problemer og mange prosesser – er det anvist tomt i Slussen.

Men det er nok å ta en titt på veggene til Nobelstiftelsen for å forstå hvorfor Vidar Helgesen kanskje nøler med å ta noe av på forhånd. Det er skisser laget av arkitekten Ferdinand Boberg av et Nobelsenter tegnet allerede i 1911 – eller Nobelpalasset som det het da – som skulle bygges i østenden av Strandvägen.

– Man kan si at ideen og ideen om et Nobelsenter har eksistert lenge. Det er mange prosjekter, planer, ideer og forslag som ikke har blitt noe av.

– Men nå har vi minst én konspirasjon forbeholdt formålet, og der må vi prøve å gjøre noe med den. En fordel med at det har tatt så lang tid er at vi nå har 120 år med priser, prestasjoner og mennesker, som er eksempler på hvordan ideer og hardt arbeid kan forandre verden når det gjelder vitenskap, litteratur og politikk for fred. . Det er mye å fylle et Nobelsenter.

Vidar Helgesen tok over som administrerende direktør i Nobelstiftelsen i januar 2021.

Vidar Helgesen tok over som administrerende direktør i Nobelstiftelsen i januar 2021.

Foto: Anette Nantella

Før han tiltrådte, måtte representanten hans kjempe med skandaler innen Karolinska Institutet og Svenska Akademien, pga. Macchiariniaffären Og Den kulturelle profilen. Hva tror du?

– Jeg så på det som noe om institusjonene, ikke prisen i seg selv.

Men disse institusjonene nominerer Nobelprisene for henholdsvis medisin og litteratur. Tror du alt er undersøkt nå?

– Vi har hatt mange diskusjoner for å sikre at vi har etiske retningslinjer slik at ting som dette ikke skjer igjen. Det er institusjonenes primære ansvar, men Nobelstiftelsen har også et ansvar for helheten. Jeg tror ikke Nobelprisen ble så hardt skadet av det som skjedde.

Nobelprisvinnere donerer vanligvis en gjenstand til Nobelmuseet som har vært viktig for deres livsverk. Hva ville du donert?

– Det ville i så fall vært et skilt jeg kjøpte da jeg var tenåring, med teksten: «Det er tre typer mennesker: de som får ting til å skje, de som ser ting skje, og de som lurer på hva som skjer». Den har alltid vært med meg som inspirasjon, men er nå gjemt et sted i flyttelasset.

Hvilken type er du?

– Meningen er uansett at det skal gi inspirasjon til å være en person som får ting til å skje.

1 minutt.
Nobelprisen i kjemi på 1 minutt

1 minutt.
Nobelprisen i fysikk på 1 minutt

1 minutt.
Nobelprisen i medisin på 1 minutt

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.