Favoritten Ukraina tar hjem seieren i Eurovision

Etter en lang stemmeprosess ble det klart at Ukraina i form av Kalush Orchestra med sangen Stefania vant Eurovision Song Contest 2022. Fra før konkurransen var det favoritten til å ta hjem seieren.

Etter at den internasjonale juryen delte ut poengene sine, så det ikke ut til at Ukraina ville komme seg. Men ved hjelp av flertallet av stemmene til seerne, 439 poeng, tok de førsteplassen med 631 poeng.

– Takk for at du støtter Ukraina, denne seieren er for hver ukrainer. Lenge leve Ukraina!, sier Oleh Psiuk umiddelbart etter seieren.

Cornelia Jakobs fra Sverige ble nummer fire med 438 poeng. Storbritannia ble også favorisert, men måtte nøye seg med en andreplass og 466 poeng.

Ropet fra sangeren på scenen: «Hjelp Ukraina!»

Etter at Kalush Orchestra fullførte nummeret sitt, grep gruppemedlem Oleh Psiuk mikrofonen og oppfordret publikum til å hjelpe Ukraina.

«Vennligst hjelp Ukraina, hjelp Mariupol og hjelp Azovstal», ropte han.

EBU-arrangøren var tidligere tydelig på at Eurovision Song Contest er en upolitisk begivenhet. Men ingen vil bli straffet for erklæringen.

I dette tilfellet mener EBU at dette er humanitære uttalelser, melder VG.

– Vi forstår de dype følelsene for Ukraina for øyeblikket og anser kommentarene til Kalush Orchestra og andre artister som humanitære og ikke politiske, sa arrangøren til avisen.

Det er uklart hvor 2023 ESC vil bli organisert

Bandet har tidligere gitt uttrykk for at de ønsker at Eurovision 2023 skal arrangeres i Ukraina i tilfelle seier. Men med den russiske invasjonen av landet er det fortsatt uklart om dette blir tilfelle.

Eurovision-direktør Martin Österdahl sa dette i ett intervju med SVT tidligere denne uken ligger den avgjørelsen i fremtiden.

– Vi starter den prosessen noen uker etter programmet, først skal vi feire, sa Eurovision-direktør Martin Österdahl til SVT og fortsatte:

– Vi skal ha diskusjoner med det nasjonale TV-selskapet i Ukraina, men det blir Eurovision 2023, kan jeg fortelle.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.