Etter gigantsvindelene: Regjeringen ønsker å styrke kontrollen over småbedrifter

For ti år siden avskaffet allianseregjeringen revisjonskravet for små selskaper. Målet var å redusere bryet og kostnadene for små bedrifter, som kunne velge å ikke ha en revisor til å kontrollere regnskapet.

Men de siste årene har flere myndigheter kritisert avskaffelsen, som antas å ha hjulpet økonomisk kriminalitet.

– I kriminologien snakker man vanligvis om dyktige vakter, de som kan avdekke kriminalitet. Revisor er en av dem. Hvis du fjerner den, reduseres risikoen for å bli tatt, og forbrytelsen kan bli oppdaget senere, hvis i det hele tatt, sa Stefan Lundberg, daværende hovedanklager for Ekobrottsmyndigheten i Sverige, for eksempel. på SVT høsten 2020.

Små bedrifter har blitt gigantiske aktører

Flere gjennomganger har vist hvordan små bedrifter uten revisor har klart å bringe salget tilbake til milliardbeløp, som har blitt brukt til utallige kreditt- og momssvindel.

I den såkalte mobilsvindel, som har blitt beskrevet som Sveriges største svindel, er det en rekke selskaper som har kunnet øke omsetningen drastisk uten å bli revidert, rett og slett fordi de i utgangspunktet var for små til å være underlagt revisjonsplikten.

Socialdemokratiet ønsket ikke å forfølge en gjeninnført plikt med henvisning til at Riksdagen manglet flertall. Men nå skal saken undersøkes på nytt av en etterforskning, sammen med andre tiltak for å hindre at selskaper blir brukt som kriminelle verktøy. (Se faktaboks.)

Utredes til etter valget

– Jeg så at den svenske riksrevisionen og den svenske ekobrottsmyndigheten har slått alarm om dette. Jeg har sett eksemplene som ikke minst SVT trekker frem i sine anmeldelser. Jeg er klar til å gå videre med å gjeninnføre revisjonskravet for små bedrifter slik at vi kan slutte å jukse og fikle i denne bransjen, sier Morgan Johansson. (Se video.)

Den hevder at totalt 175 000 aksjeselskaper ville være dekket. Utredningen skal være ferdig i 2023 og Riksdagen vil derfor ikke ta stilling til noe forslag før valget.

Alliansens tidligere partier har allerede avvist ideen om å gjeninnføre revisjonspliktene, men i løpet av året har Moderaterna åpnet seg for en endring av reglene nettopp med henvisning til at dagens system brukes av kriminelle. Sverigedemokraterna har også sagt at de er åpne for en form for endring av samme grunn.

Vet du mer? Ta kontakt med SVTs revisjonsreportere.

LES MER: Svenskt Näringsliv kritiserer den gjeninnførte revisjonsplikten

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.