Etter en fin start i Polen skal skøyteløperne konkurrere i Stavanger

Det polske laget startet cupkonkurransen med stil. Fordelen med bedre kjennskap til banen i Arena Lodowa i Tomaszów har blitt mye brukt av polske skatere. Fra et sportslig og organisatorisk synspunkt tok det polske laget utfordringen.

– Dette er den beste verdenscupkonkurransen som har funnet sted i Tomaszów så langt. Bortsett fra den første cupmedaljen på fire år, har konkurrenten vår oppnådd mange verdifulle resultater. Damelaget eller Kaja Ziomek på 500 meter i gruppe A var like bak pallen, og vi hadde også Natalia Czerwonka på topp ti – sier Konrad Niedźwiedzki, sportsdirektør i det polske hurtigløpsforbundet.

Zbigniew Bródka, som kom tilbake etter tre års pause, gjorde det veldig bra i verdenscuppen. Den olympiske mesteren i Sotsji vekket appetitten til å delta i det fjerde OL. Bronsemedaljen i lørdagens masseløp betyr at avgangen fra Beijing er rett rundt hjørnet. Interessant nok er dette den første polske pallplassen i verdenscuppen siden Artur Wasi (nåværende landslagssjef) presterte til … Stavanger, dit konkurransen beveger seg. Det er i Norge Bródka kan nærme seg starten til OL på kronens distans. 37-åringen ble nummer fire på 1500m i gruppe B under verdenscuppen i Tomaszów, og i Skandinavia vil han trolig kjempe med de beste.

LES OGSÅ: Verdenscup i hurtigløp: Positiv start for polakkene, nøkkelkonkurranser i desember

Grunnlaget for lik konkurranse med de beste i verden er blant andre sprinter. En av dem, Andżelika Wójcik, viste en utmerket prestasjon på 500 og 1000 meter under siste verdenscup i Tomaszów Mazowiecki.

– Når det gjelder første start i verdenscupen, synes jeg det var en god prestasjon. Det er fortsatt god plass til å kjøre bedre. Jeg er glad for å kunne løpe i gruppe A over lengre distanse – sier 25-åringen.

Ved å holde seg i form i starten av sesongen har Wójcik gode muligheter til å delta i de olympiske leker på to distanser. På 500 meter i verdenscupen er han rangert på trettende plassering, og på 1000 meter – på femtende plassering. I Stavanger har han råd til nok et stort innskudd.

– Jeg vil starte godt individuelt på begge distansene, og ikke nødvendigvis ha som mål å angripe de første. Blir det en god runde, kommer resultatet av seg selv. Det ville også vært fint å komme på pallen sammen med vennene mine i lagsprinten – legger Wójcik til.

LES OGSÅ: Verdenscup i hurtigløp: 13. plass av Natalia Czerwonka og Piotr Michalski

Magdalena Czyszczoń står overfor den eneste sjansen til å kvalifisere seg til OL-kvalifiseringen i Stavanger på 5000 meter. Med sikte på starten av OL i februar neste år, har ikke landets allroundmester råd til svakhetsøyeblikk denne helgen.

– Det blir ekstremt vanskelig å kvalifisere seg, da kun tolv kvinnelige skatere skal reise fem kilometer i Beijing. I Norge må Magda nå høyden av sine ferdigheter – mener Niedźwiedzki.

Før sesongen i PZŁS ble det antatt at våre skatere hadde råd til mer enn ti billetter til OL. Begynnelsen på kampen for å reise til Beijing fortsetter i henhold til de rød-hvite planene. Hypotetisk har vi for øyeblikket totalt sytten individuelle startrettigheter (vunnet av ni skatere) pluss to lagrettigheter. En og to plasser under «streken» i gjeldende OL-ranking (endelig rangering vil være basert på resultatene fra de tre beste verdenscuprennene) er Marcin Bachanek (1500 meter) og Artur Janicki (massestart).

– Det er nasjoner som kan stille med fem spillere i enkelte konkurranser, men reglene er at maksimalt tre skatere fra ett land kan delta i konkurransen i OL over en viss distanse – forklarer Niedźwiedzki. – Våre kvalifikasjoner forutsetter at dersom en bestemt konkurrent får startrett for landet, vil han kunne bruke det selv i Beijing. Vi har ikke en slik velstand i Polen som for eksempel i Nederland, at de ikke ville vist noen i verdenscupen med den andre eller tredje «drakten», og derfor kunne vi ikke bekymre oss for plassene til OL. Våre resultater skal oppnås av de beste. Det ville ikke vært rettferdig for de som kjemper om disse kvalifikasjonene nå – legger han til.

Femten personer representasjon av polske skatere i to grupper fløy til Norge. Sprinterne gikk mandag kveld og mangekampene onsdag morgen. Verdenscuprennet i Stavanger starter fredag ​​(19. november) og avsluttes søndag (21. november). Sendinger av alle konkurransedager på Polsat Sport News (fredag ​​fra 17:00 og søndag fra 16:05) og Polsat Sport Extra (lørdag fra 16:05).

Marcin Lepa

Gå til Polsatsport.pl

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.