Etter at Magdalena Andersson drar, reagerer omverdenen

Magdalena Andersson ble kåret til å bli Sveriges første kvinnelige statsminister og trakk seg noen timer senere. dette etter det statsbudsjettet falt, som førte til at Miljøpartiet De Grønne gikk ut av regjeringen, noe som igjen førte til at Magdalena Andersson ble bedt om å gå av som statsminister.

På pressekonferansen satte blant annet den finske tv-journalisten Lucas Dahlström seg ned og forsøkte å finne ut hva som egentlig hadde skjedd i svensk politikk.

«Hvem er Sveriges statsminister nå?» spurte han, noe som fikk hele rommet til å le.

En dag lang hundre år

Lucas Dahlström, som så dagen for Yle TV-selskap, fulgte senere tok opp problemet i en nyhetsartikkel: «Unnskyld Sverige, men hva skjedde egentlig under superonsdag?». Hun viste til at hundre år etter innføringen av kvinnelig stemmerett ble en kvinne valgt til statsminister, på en dag som virket som hundre år.

«Så … Hvem er Sveriges statsminister nå?» Jeg dro for å lese på europeisk Den lokale som også lurer på om Magdalena Andersson virkelig er den første kvinnelige statsministeren i Sverige eller ikke.

«Han ønsker å være statsminister, ikke en hjelpeløs mekler»

I Norge ble meldingen mottatt med litt mer tydelighet.

– Jeg er overbevist om at Sverige vil finne en løsning på den parlamentariske situasjonen, sier Ap-leder og Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Verdens gang.

Også i Danmark ble meldingen mottatt med en viss forståelse.

«Han ønsker å være statsminister, ikke en hjelpeløs megler i en borgerkrig», skrev han danske radioer utenrikskorrespondent Anna Gaarslev.

Australia: etterfulgt av sin 40 år gamle nabo

I Australia sammenlignes Sverige med sine nordiske naboer, det at Magdalena Andersson ble valgt til statsminister beskrives som en kortvarig milepæl. «Sverige er 40 år bak nabolandet Norge når det gjelder å utnevne en kvinnelig statsminister», leste på ABC Australia.

Daglig post den fulgte den svenske politiske utviklingen og kostet flere store bokstaver for å understreke dramatikken i tittelen: «Sveriges kvinnelige statsminister ENDER BARE TIMER etter at koalisjonsregjeringen faller».

britiske BBC fastslår i en analyse at svensk politikk er fragmentert. «Det alt dette politiske kaoset har understreket er hvor fragmentert svensk politikk er akkurat nå. Vi må vente og se om velgerne kommer ut av dødlåsen med et betydelig skifte til venstre eller høyre ved neste års valg.»

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.