Erdogan gir ordre om å utvise ambassadørene til de ti landene som støtter motstanderen Kavala

Autokraten ba tjenestene sine om å erklære representanter for stater, inkludert Frankrike, som uttalte seg til fordel for en tyrkisk motstander fengslet i fire år uten rettssak tidligere denne uken som «persona non grata».

Etter flere dager med trusler ser det ut til at den tar grep. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kunngjorde lørdag kveld at han hadde beordret deportasjonen, «så fort som mulig», de ti ambassadørene, inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA, som krevde løslatelse av motstanderen Osman Kavala.

«Jeg har beordret vår utenriksminister å erklære disse ti ambassadørene som persona non grata så snart som mulig.» sa statsoverhodet under en reise til sentrale Tyrkia, uten imidlertid å spesifisere datoen da diplomatene må forlate landet. Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner, å erklære diplomater «persona non grata» baner vei for deres utvisning eller tilbakekalling fra landet sitt.

Disse diplomatene «Må kjenne og forstå Tyrkia», Erdogan fortsatte å anklage dem «Uanstendighet». «De må gå» landsby «Hvis de ikke kjenner ham lenger», Han la til. «Fra morgen til kveld [les diplomates] gjenta: Kavala, Kavala … Men det du snakker om, Kavala, er Soros» agent i Tyrkia «, sa presidenten under et offentlig møte, og refererte nok en gang til den amerikanske milliardæren av ungarsk opprinnelse George Soros, som han jevnlig sammenligner motstanderen med.

«Rettferdig og tidsriktig løsning»

Osman Kavala, fengslet i fire år uten rettssak, har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å prøve å destabilisere Tyrkia.

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA om en «Rettferdig og rask løsning av saken» Osman Kavala, en tyrkisk forretningsmann og beskytter som har blitt en av regimets bekymringer.

Dagen etter ble diplomatene innkalt til utenriksdepartementet, etter tyrkiske myndigheter å dømme «uakseptabelt» deres tilnærming. Det tyrkiske statsoverhodet hevdet deretter trusselen om utvisning ved retur fra en afrikansk turné torsdag, uten å foreta seg noe.

De første landene som reagerte lørdag kveld, kunngjorde Sverige og Norge at de ikke har mottatt noen offisiell melding om sine respektive ambassadører på dette stadiet.

«Ambassadøren vår gjorde ingenting som kunne rettferdiggjøre utvisningen», Det norske utenriksdepartementets talskvinne Trude Maseide sa som sitert av NTB nyhetsbyrå, og la til at landet hennes. «Den vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å følge demokratiske standarder og rettsstaten som landet er forpliktet til under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.»

I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) at «Umiddelbar utgivelse» fra Kavala – forgjeves. Med sine 64 år ble denne fremtredende sivilsamfunnsfiguren, velstående forretningsmann og filantrop, født i Paris, holdt i varetekt i begynnelsen av oktober av en domstol i Istanbul som fant «Mangel på nye elementer for å frigjøre det». Osman Kavala, som hele tiden har benektet anklagene mot ham, dukker opp igjen 26. november.

«Konspirasjonsoppgave»

Opprinnelig arrestert for sin deltakelse i den såkalte Gezi anti-regjeringsbevegelsen i 2013, da Erdogan var statsminister, ble han senere siktet for forsøk på kupp og spionasje. I et nylig intervju med AFP sa Kavala at fengslingen hans lar Recep Tayyip Erdogans regime rettferdiggjøre hans «Konspirasjonsoppgave». «Mens en rettferdig rettergang ikke lenger er mulig under disse omstendighetene, jeg tror det ikke gir mening for meg å delta i de neste høringene «, kunngjorde fredag ​​gjennom sine advokater.

Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan bli vedtatt på neste sesjon (30. november – 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen den datoen.

Opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu sa at trusselen om en overhengende utvisning av ambassadører er i fare. «Å kaste landet i avgrunnen». «Jeg sier det åpent, disse handlingene er ikke motivert av beskyttelse av nasjonale interesser, men stammer fra et forsøk på å skape kunstige årsaker til ødeleggelsen av økonomien», påpekte han.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.