Eksperter: Turbulensen har skadet tilliten til politikken

Gårsdagen ble beskrevet som en av de mest dramatiske dagene i svensk samtidspolitisk historie. Hendelser som kan få negative konsekvenser for demokratiet.

– Det er en overhengende risiko for at tilliten til det politiske systemet avtar. Jeg tror mange synes det er vanskelig å forholde seg til alle krumspringene som fører til merkelige konsekvenser, sier Tommy Möller, professor i statsvitenskap ved Stockholms universitet.

– Mange føler seg nok forvirret og det er egentlig ikke så rart. Hvem sa hva? Hvem lovet hvem hva? Hvem er plaget av hvem og så videre, sier Jenny Madestam, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Försvarshögskolan i Sverige.

Kan bruke budsjetttapet

At sosialdemokratene sannsynligvis vil styre på et budsjett som ikke er helt deres og derfor tvinges til å gjennomføre politikk de ikke ønsker, kan Magdalena Andersson bruke til sin fordel, sier Jenny Madestam.

– Hvis det ikke går så bra til våren for Magdalena Andersson, kan hun argumentere for at hun styrer på et budsjett hun selv ikke ønsket. Som er bundet av andres forslag.

Vanskelig for velgerne

Men det er nettopp det at partier skylder på hverandre som kan føre til stor frustrasjon blant velgerne, mener statsvitere.

– Er det én ting velgerne er allergiske mot, så er det når man skylder på hverandre, sier Jenny Madestam.

– Det blir veldig vanskelig for velgerne å ta ansvar når partier hevder at problemene vi ser i samfunnet ikke er deres egne, men en konsekvens av andre partiers eller regjeringers handlinger, sier Tommy Möller.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.