Er broderi sunt? – Den gamle mannen


Niclas Flink og Mats Sundbecks hypotese er at broderi fører til bedre psykisk helse.

Kreativ, kontemplativ, beroligende – det er mange positive meninger om håndarbeid og håndverk. Nå skal svenske forskere undersøke om det faktisk stemmer at de som strikker eller skulpturer har det bedre enn andre. Tekst og bilder Torun Börtz

Avisen Senioren

Publisert 2023-06-17

– La oss se i dag at psykiske lidelser øker og at problemene også avtar med alderen. Men vi har også en stor del av befolkningen, en fjerdedel, som jevnlig utfører en eller annen form for manuelt arbeid. Det er derfor noe som kan ha en ganske stor innvirkning på folkehelsen, bemerker Niclas Flink, kulturpromoter for håndverk i Jönköping-regionen.
Han er også pådriver for studien som nå skal gjennomføres om sammenhengen mellom broderi og helse.

Årsakene til så mange opplever større trivsel når det er mange som jobber med hendene. Noen sammenligner broderi med mindfulness og opplever hvordan tid og rom forsvinner når de bøyer seg over broderiet eller setter seg ved platespilleren.
– Så har vi også det repeterende elementet. For eksempel er meditasjon basert på et mantra som stadig gjentar seg, og med strikking er det det samme: du gjentar deg selv, men du må fortsatt ta hensyn, bemerker Mats Sundbeck, doktor i medisinske vitenskaper med spesialisering i folkehelse ved Lunds universitet, som driver med selve studiet.
Det kreative elementet er også viktig.

Jeg har møtt andre som begynte å hekle da de ble fortalt at de hadde kreft.

Niclas Flink

– Broderi er kontemplativt, men samtidig skaper du noe og får derfor en belønning, sier Niclas Flink, som flere ganger har erfart hvordan broderi kan endre livet ditt radikalt.
– Jeg har møtt folk som sitter og skulpturerer om kvelden bare for å ikke ta flasken. Jeg har møtt andre som begynte å hekle da de ble fortalt at de hadde kreft. En kvinne jeg møtte led av kroniske smerter og strikkede luer til barn på et barnehjem i Romania. Der lå hele meningen med hans eksistens.
De fleste ser ut til å være enige om at det å jobbe med hendene får deg til å føle deg bra. Likevel er det svært lite forskning på temaet.
De fleste studiene som er utført er også såkalte anekdotiske. Forskerne intervjuet ganske enkelt folk som ble fortalt hvordan de tror brodering påvirker deres mentale helse og velvære.

Det gjorde de imidlertid ikke de undersøkte om folk faktisk sover bedre enn andre, er mindre stresset eller har bedre selvtillit. Det er dette det nye forskningsprosjektet nå skal se nærmere på.
I undersøkelsen som studiedeltakerne skulle svare på, er noen spørsmål hentet fra undersøkelsen som Folkehelseetaten gjennomfører hvert år blant tilfeldig utvalgte personer. På denne måten kan Mats og Niclas sammenligne manuelle arbeidere med befolkningen for øvrig.
– For oss er det like interessant å få svar fra de som har jobbet med hendene lenge som fra de som er i ferd med å starte opp, sier Mats Sundbeck.

Om studiet

Studien Bidrar søm og husarbeid til økt trivsel og bedre helse? utføres av Lunds universitet, på oppdrag fra Jönköpings länsregion, som finansierer studiet sammen med det statlige utvalget for nasjonale håndverksspørsmål.

Avisen Senioren

Publisert 2023-06-17

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *