En av Belaruskalijs største kunder vil slutte å kjøpe kaliumgjødsel

Reuters / Scanpix-bilde

Den norske gjødselgiganten Yara har kunngjort at de vil begynne å redusere sine kjøp av kaliumgjødsel fra Hviterussland, gitt virkningen av sanksjoner på leverandørkjedene.

Virkningen av sanksjoner på Hviterussland på forsyningskjeder tvinger Yara til å begynne å redusere tilførselen av kalium, en viktig komponent av mineralgjødsel som brukes i landbruket, fra Hviterussland.

Det norske selskapet er en av de største kjøperne av produkter fra den hviterussiske gjødselgiganten Belaruskalij.

Selskapets pressemelding sier at Yara konsekvent har overholdt alle gjeldende lover og forskrifter, inkludert straffer.

Og mens selskapets import av kaliumklorid fra Hviterussland er fullstendig i samsvar med gjeldende sanksjoner, holder andre deler av forsyningskjeden tilbake de essensielle tjenestene som kreves for eksport av kalium fra Hviterussland.

Av denne grunn setter Yara i gang en prosess for å stanse importen av kaliumgjødsel, som forventes å være fullført innen 1. april.

Ifølge selskapet er det fast forpliktet til å beskytte menneskerettighetene og fordømmer enhver undertrykkelse og brudd på menneskerettighetene. Selskapet bemerket at det ved hjelp av menneskerettighetsorganisasjoner og fagforeninger har søkt positiv endring i Hviterussland gjennom sine aktiviteter i landet for å fremme arbeidssikkerhet og menneskerettigheter.

I løpet av denne perioden vil selskapet fortsette å overvåke utviklingen av situasjonen, inkludert sanksjonssituasjonen.

Mandag kunngjorde selskapet også planer om å utvide Yara EBS europeiske forretningsservicesenter i Vilnius. Divisjonen for finansielle tjenester forventes å ansette 130 finansielle fagfolk innen utgangen av dette året.

Vestlige land har utstedt sanksjoner mot regimet til den hviterussiske autoritære presidenten Aliaksandr Lukasjenko, inkludert restriksjoner på eksport av visse kaliumgjødsel, og anklager Lukasjenko for å forfalske presidentvalget i 2020 og brutal nedbryting av motstandere.

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB BNS er forbudt.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenter, etc. kilder.