Elektrisitetsgiganten, de selger ikke merkene som finansierer Putins krig!

DISKUSJON. Vi har hatt kriger i Europa i over en måned. I Sverige fortsetter vi å gi ukrainere alt fra penger, til medisiner, til våpen. Nå er tiden inne for å ta avstand fra selskaper som ønsker å tjene på situasjonen i Russland. Når noen selskaper stopper driften, kan andre utnytte situasjonen. Uetiske selskaper kan tjene penger på å selge enda mer i Russland og ta markedsandeler.

De fleste svenske selskaper med direkte virksomhet i Russland har på en eller annen måte suspendert eller innskrenket sin virksomhet i Russland. Nå kan selv våre bedrifter hjemme uten ansatte i Russland ta viktige «indirekte» tiltak. Det er viktig å stå opp for sine verdier og ta et oppgjør med krigen i Ukraina og den autoritære utviklingen i Russland.

Elgiganten har et ansvar

Strømgiganten er en av Sveriges største forhandlere av produkter fra uetiske selskaper som ønsker å tjene penger i Russland når andre selskaper tar en pause. Merker som Acer, Asus, DJI, Huawei, Lenovo, MSI og Xiaomi er fortsatt aktive i Russland. Hver finansiell krone av disse selskapene finansierer overgrep mot sivile i Ukraina.

Her har Elgigantens ledelse og markedssjefer en utmerket mulighet til å styrke sin merkevare. Ved å stanse salget av produkter fra disse uetiske leverandørene inntil de slutter å selge teknologiprodukter i Russland, kan Elgiganten bidra til sanksjonene som pålegges Russland av omverdenen.

Strømgiganten tilhører en stor gruppe, noe som gjør at proaktive handlinger som dette kan ha effekt i mange andre land og spre seg til for eksempel England, Irland, Norge, Finland og Island. Målet er at disse uetiske selskapene skal tvinges til å velge mellom det russiske markedet eller alle andre markeder.

Det finnes mange andre merker

Faktum er at de aktuelle merkene er en liten del av det brede utvalget av elektroniske produkter tilgjengelig i Europa. Våre svenske selskaper kan enkelt fokusere på andre merker. Det er et mylder av merker som viser sin solidaritet med Ukraina ifølge de kjente Yale-listen: Apple, Dell, Ericsson, LG, Logitech, HP, Microsoft, Nintendo, Nvidia, Panasonic, Samsung og Sony. Som forbrukere kan vi også aktivt velge et merke som ikke sponser Putins krig.

To svenske selskaper er på rødlista

Acer, Asus, DJI, Huawei, Lenovo, MSI, Xiaomi og er «rødlistet» på Yale-listen, det vil si selskapene som fortsetter «business as usual» i Russland

Kjente elektronikkmerker fra hele verden har stoppet i Russland, d.v.s. Apple, Dell, Ericsson, LG, Logitech, HP, Microsoft, Nintendo, Nvidia, Panasonic, Samsung og Sony.


På siden pb.nalog.ru vi søkte og fant hvor mye skattepenger Acer (11 millioner SEK), Lenovo (12 millioner SEK) og Xiaomi (55 millioner SEK) betalte til den russiske staten i 2020.


Mange merker viser solidaritet med krigen, som H&M, IKEA, Zara, Volvo og Spotify.

Bare to svenske selskaper er det på rødlista ifølge Yale: Trelleborg Group og SCA børsnotert. Alle andre svenske selskaper er merket med grønt.


Red Bull, Turkish Airlines og Emirates Airlines har fortsatt vinger i Russland og er på Yales «røde liste» over flyselskaper som ikke har vist solidaritet med Ukraina. Andre eksempler på rødlistede merker: Calzedonia, Ecco, Dr Oetker, Geox, Lacoste, L’Occitane, New Yorker og Zegna. Vi forbrukere kan gjøre en stor forskjell med produktene vi kjøper.

I følge offisielle russiske kilder betalte følgende selskaper multimillion-dollarsummer til den russiske staten: Acer (11 millioner SEK), Lenovo (12 millioner SEK) og Xiaomi (55 millioner SEK) i 2020. I tillegg til skatter har den russiske staten mottar også skattepenger for hver ansatt. Disse tre eksemplene alene bidro nesten like mye til den russiske krigsskatten som hele det svenske folket samlet på veldedighetsgallaen «All Sweden Rattles» 2. april (75 millioner).

Det kan føre til etterlengtede protester

På sosiale medier er det mange videoer der vanlige russere blir intervjuet på gaten (for eksempel Youtube-kanalen «1420»). En stor del av befolkningen vitner om at de fortsatt ikke føler noen sanksjoner og at de støtter regjeringens krig. En ting som skiller seg ut er de stigende prisene på elektronikk. Det er viktig at sanksjoner trer i kraft slik at de blir et håndgripelig pressmiddel. I Russland er det ulovlig å protestere mot krigen. I stedet kunne det russiske folk protestere mot mangelen på produkter og forverringen av økonomien.

Nå har Elgiganten muligheten til å bidra til endring. Sett uetiske merkevarer på pause mens det er krig!


Av Olena Velichko

Forum for Nordisk Ukraina

Jacob Gottlieb

Entreprenør, ID24

FOR Å VITE MER: De Grønne: slutt å krype for Putin: fire sanksjoner som ville gjøre en forskjell

Rush til Ikea i Russland – stenger 14 varehus

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *