Ekspert på britisk forslag: «Styrk svensk sikkerhet – men politisk vanskelig»

I slutten av mars avduket Storbritannia sin nye «High North» arktisk strategi. Det inkluderer Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island.

Da Storbritannia avduket sin nye strategi Det sier forsvarsminister Ben Wallace til Reuters. Han sa videre at Storbritannia også ønsker å plassere marinestyrker permanent som kan rotere mellom Norge, Sverige, Finland og andre steder i regionen.

– Den amerikanske marinen brukte permanent rotasjon i Norge og gjorde det med NATOs tilstedeværelse i Baltikum og Polen. En slik tilstedeværelse vil sannsynligvis styrke svensk sikkerhet, men det kan være vanskelig å selge politisk til den NATO-skeptiske offentligheten. Så jeg tror ikke det ligger i kortene med det første, sier Robert Dalsjö i Försvarets forskningsinstitut.

Andre forhold kan oppstå

Robert Dalsjö mener Russland må opptre enda mer truende i praksis dersom det skal være politisk mulig å plassere permanente roterende britiske militærstyrker i Sverige.

– Hvis Russland handler på en eventuell svensk eller finsk NATO-søknad ved å være vesentlig truende, ikke bare ved å flytte enheter til Russland og si dårlige ting, men også ved å gjøre ting. Da ville kanskje spørsmålet dukket opp i en annen situasjon.

Ambassadøren tilbyr en større britisk tilstedeværelse i Sverige. Foreslår forsvarsministeren faste turnusstyrker (Marine Strike Group)?

– Hyppige øvelser mellom det svenske amfibiekorpset og de britiske marinesoldatene kan tenkes. Det ville ikke vært en god start. Men på den annen side, i permanent rotasjon, så tenker vi på en litt mer konsekvent og stabil tilstedeværelse over tid.

NATO nordisk løsning

Problemstillingen er også relevant dersom Finland og Sverige skulle bli NATO-medlemmer. Da ville myndighetene sannsynligvis gjort som andre nordiske land har gjort, vurderer sjefingeniør Robert Dalsjö, en ekspert på NATOs militære forbindelser med Sverige.

– Når man tenker på finsk og svensk medlemskap i NATO, tror nok de fleste at vi kunne bli enige på samme vilkår som nordmenn og dansker. Dette betyr at det ikke finnes permanente fredstidsbaser. Dette betyr ingen atomvåpen i fredstid.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *