Ekspert etter Putins tale: «Forbered deg på ytterligere aggresjon»

Da Russlands president Vladimir Putin talte til nasjonen mandag, var det hovedsakelig for å anerkjenne de pro-russiske separatistområdene Luhansk og Donetsk som uavhengige stater.

Men i den én times lange talen tok han seg også tid til å forklare sin visjon om den globale sikkerhetsordenen. SVT Nyheter snakket med russisk ekspert Gudrun Persson, militæranalytiker Johan Norberg ved Försvarets forskningsinstitut (FOI) og professor Katarzyna Zysk ved Norsk institutt for forsvarsstudier i Oslo om to av de viktigste punktene i talen og hva de kan si om Putins fremtidsplaner.

Ukraina er en del av Russlands interessesfære

– Dette er hva Putin har sagt lenge, selv siden annekteringen av Krim. Å anerkjenne Donetsk og Luhansk i henhold til det verdensbildet er ikke nok, det er bare et stykke unna. Det er nå viktig å følge nøye med på det som skjer langs grensen. Generelt må vi tenke langsiktig og forberede oss på ytterligere russisk aggresjon, sier Persson.

Det er tydelig at Russland ønsker politisk kontroll over sitt umiddelbare nabolag. Nøyaktig hvor vanskelig det er å forutsi. Alle midler ser ut til å være mulige og tillatte i henhold til den russiske gamblingboken. Med anerkjennelsen av Donetsk og Luhansk har Russland utvidet muligheten for å styrke hæren i Donbass-området, sier Norberg.

I talen tok Putin av seg masken, avslørte han seg selv. Situasjonen handler ikke om kravene som Russland har stilt: de vil ha Ukraina. Han innrømmet det og vi må få det herfra, sier Zysk.

Det europeiske sikkerhetssystemet

Den russiske politiske og militære ledelsen har uttrykt frustrasjon over det europeiske sikkerhetssystemet i 15 år. Sett nå makten bak ordene med militæret. Du føler at du ikke har blitt lyttet til av Vesten. Så hør nå, sier Putin og vis dommedagsvåpnene sine, sier Persson.

– Russland understreker at det er Vesten som er aggressive, farlige og truende. Fra russisk side har Vesten vært ansvarlig for merkelige inngrep i verden siden 1990-tallet og har styrtet regimer med mer. Du kan mene hva du vil ut fra den retorikken, men det er det russiske synspunktet. De har ingen problemer med å bruke det til å rettferdiggjøre sin oppførsel og stå over det europeiske sikkerhetssystemet, sier Norberg.

«Jeg tror Putins endelige mål er å gjenopprette hva Sovjetunionen pleide å være så mye som mulig, så Ukraina er ikke nødvendigvis en siste utvei,» sa Zysk.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.