Eksperimentet med dråper vann overrasket forskerne: det fryser ikke selv ved -44 grader

I hvilken kulde smelter rent vann? Du har sannsynligvis lært på skolen at det magiske tallet er 0 ° C. Men forskere ved University of Houston har vist at vanlig vann kan forbli flytende ved mye kaldere temperaturer hvis det plasseres på en myk overflate.

Temperaturen der vann blir til is har aldri vært så tøff. Mye avhenger av andre faktorer, inkludert trykk, urenheter, og, viser det seg, overflaten som vannet er på. Harde overflater hjelper vannet med å krystallisere, mens myke overflater rett og slett holder vannet flytende.

Iskrystaller dannes lettere fra eventuelle overflatefeil. Hvis den harde overflaten har noen riper, vil isen mest sannsynlig begynne å vokse fra det stedet. Små dråper på en jevn, myk overflate kan imidlertid holde væsken nede til -44 grader Celsius. Riktignok vil du vanligvis ikke gjenta dette eksperimentet hjemme bare på grunn av en så vanskelig å nå forkjølelse.

Forskerne eksperimenterte med dråper i forskjellige størrelser. Noen av dem var ganske store (relativt), rundt 100 nm i diameter. Den minste størrelsen var imidlertid bare 2 nm. Å måle flyten til slike dråper var heller ikke lett, men den nyeste teknologien har hjulpet dem å oppdage at de minste dråpene på en myk, glatt overflate forblir flytende ned til utrolig lave temperaturer. Hva er fordelene med denne kunnskapen?

Forskere mener denne informasjonen kan brukes til utvikling av spesielle belegg for fly, vindturbinblader og andre overflater som forårsaker isingsproblemer.

Kilde: https://www.nature.com/articles/s41467-021-27346-w

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.