Eksjöhus veier opp for mangelen på tomt med seks etasjers bygninger

EKSJÖ.
Mangelen på tomter gjør at Eksjöhus sikter høyere.

Med salgsdobling og rekordstor villasalg bak seg, utvider fjerde generasjon tømmerhusprodusenter med en leilighetsinvestering på seks etasjer.

Ingenting er virkelig det samme for landets hjemmeprodusenter. For bedre eller for verre. Med den kontinuerlige byggeboomen følger sterke salgstall og stor etterspørsel etter villaer. Men like stor er mangelen på nye boligtomter i kommunene i landet.

– Det er ekstremt vanskelig å få tak i byggegrunn. Etterspørselen etter å bygge egne boliger har økt dramatisk, ikke minst under pandemien, og kommunale tomtebanker har gått tom. De jobbet ikke proaktivt og utviklet nye planer, sier Frida Scherdén, administrerende direktør i familiebedriften Eksjöhus i fjerde generasjon.

– I tillegg har mange kommuner jobbet med å fortette sentrum og bygge flere utleiehus og sameier, og har ikke satset på boligtomter i det hele tatt, sier broren Oskar Lindholm, administrerende direktør i Eksjöhus Modulbygg.

En ikke helt uventet konsekvens er at tomteprisene samtidig økte den kraftig. Allerede i 2018, samme år som brødrene tok over rollen som administrerende direktør i familiebedriften, ble det derfor åpnet en nybygd fabrikk – Eksjöhus Modulbygg – for å imøtekomme den nye utviklingen av eiendomsmarkedet.

«Vi trengte et komplement for våre faste boligkunder og for å utvikle en nybegynnerbolig som hovedsakelig selges som et sameie. Vi ønsket å utvide og prøve noe nytt som vi aldri har gjort før. Eksjöhus har eksistert siden 1941, så det var på tide å gjøre noe, sier Frida Scherdén.

Foto:Björn Solfors

Resultatet er synlig inne på den 14 000 kvadratmeter store Eksjö Modulbygg hjemmefabrikken. Her er modulene, i likhet med store byggehaller, samkjørt. I en av dem er et kjøkken ferdigstilt, i et annet har badet fliser. Fire prefabrikkerte og ferdigstilte moduler utgjør til sammen et komplett hus på 115 kvadratmeter, som bygges sammen i rekkehus eller kjedehus på stedet.

«Med to etasjer og en mindre plen kan vi rett og slett bygge flere hus på mindre tomter. Ideen er basert på slank og rasjonell produksjon for å oppnå kostnadseffektivitet og vi bygger disse husene på tomten vår for å oppnå lønnsomhet, sier Oskar Lindholm.

Investeringen på 150 millioner svenske kroner er det desidert største selskapet noensinne. Nesten 70 % av kapasiteten er brukt så langt, men Eksjöhus Modulbygg er den raskest voksende fasen i konsernet. Og utviklingen fortsetter. På høyden.

«Vi har utviklet et konsept med leiligheter i et seksetasjes bygg. Kjøper du tomt for 10 millioner ønsker du å kunne få flest mulig leiligheter på tomten. Vi deltar nå i ulike landanvisningskonkurranser og håper på en snarlig positiv avgjørelse, sier Oskar Lindholm.

Samtidig har også salget av selskapets villaer skutt i været. Et godt år selger Eksjöhus 400-450 nye villaer – og i år er prognosen heller på rekordtallet på 550 hus. Det har også sine utfordringer i turbulente tider.

«Siden i fjor sommer har prisen på tre økt med 120-130 prosent og denne uken har prisen på trebjelker økt med 45 prosent. Etterspørselen etter byggematerialer har økt rundt om i verden, mens Canada har hatt et stort angrep av granbarkbiller. USA, som vanligvis kjøper derfra, siktet seg deretter inn på det europeiske markedet, sier Frida Scherdén.

– Men det viktigste var å garantere leveranser, siden den gang har diskusjonen om priser nærmest falt i bakgrunnen. Hvis vi mangler materialene, har vi enda større problemer”.

Grunnlaget ble lagt til Eksjöhus deres oldefars far, Simon Lindholm, og hans snekkervirksomhet i 1941. I dag er selskapet en av Sveriges største småhusprodusenter med nærmere ti prosent av markedet og med villaeksport til både Tyskland og Norge. Og veksten er i rekordfart. På litt over fem år har Lindholm-konsernets omsetning doblet seg, og nådde over en milliard kroner i fjor. Samtidig foredles organisasjonen ytterligere og 100 millioner svenske kroner investeres for tiden i konsernets sagbruk. Den største kunden er selvsagt deres egne hjemmefabrikker, men det selges også mye til byggehandlere i landet.

– Flere andre husprodusenter kjøper også materialer fra sagbruket, sier Oskar Lindholm.

I Småland har Eksjöhus en rekke kjente konkurrenter rundt hjørnet: Trivselhus, Myresjöhus, Smålandsvillan og mange flere. Men å forsyne konkurrenter med treprodukter fra sagbruk er ikke rart i en uventet vennlig bransje.

«Da vi hadde modulfabrikkinnvielsen her, var mange av våre konkurrenter invitert. Byggebransjen går generelt ganske tregt, vi gjør som vi alltid har gjort. Vi snakker selvfølgelig aldri om priser og strategier, men det er en felles interesse for nye tekniske løsninger og fremtidige innovasjoner for å skape et best mulig produkt, sier Oskar Lindholm.


Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.