Ebba Andersson er nummer to sammenlagt i Tour de Ski 2021–2022

Forutsetningene før slutt var at Ebba Andersson skulle bli nummer to, ett minutt og tolv sekunder bak russisk leder Natalja Neprjajeva. Svensken måtte minst den avstanden før mål etter å ha klatret Alpe Cermis slalåmløypa i Val di Fiemme for å vinne.

Da Charlotte Kalla vant Tour de Ski i 2008 ble turen avgjort med jaktstart, men en massestart er avsluttet de siste årene.

Jessie Diggins tok ledelsen i løpet foran Kerttu Niskanen og Ebba Andersson. Under de første flate kilometerne i Alpe Cermis slalåmbakken gikk det ikke særlig fort, toppløperne sørget for å posisjonere seg og Johanna Hagström – som jaget og tok seieren i tourens poengcup – måtte trekke feltet. .

Ved foten av bakken Heidi Weng tok stafettpinnen og Ebba Andersson fulgte lett etter. Sammen med nordmannen skjøt han fart i jakten på sammenlagtseier. Krista Pärmäkoski prøvde å holde fast på lederduoen som umiddelbart begynte å øke gapet med de andre skiløperne. Natalja Neprjajeva tapte innledningsvis, men fortsatte å kjempe og et stykke opp i bakken passerte hun finsken for å holde styr på de to rytterne i ledelsen.

Og avstanden til russen vokste ikke så mye som Ebba Andersson trengte. Til slutt var Neprjajeva fire, 32 sekunder bak vinner Heidi Weng og 25 sekunder bak Ebba Andersson.

– Jeg håpet å være litt mer våken i løypene, men det var tung kjøring, man fikk ikke mye fri med dette brynet, sa Ebba Andersson til Viaplay etter å ha pustet ut til mål.

Angående Wengs hjelp i klatringen, sa han:

– Hvis dere er to, kan dere ikke være komfortabel, dere kan ikke slutte å presse. Men så var det tungt.

Ebba Andersson vant stigningen i fjor, hans første og så langt eneste verdenscupseier. Da førte seieren i det individuelle rennet til en samlet tredjeplass i Tour de Ski.

Nå måtte Andersson gi seg til spurten mot Weng, men hans andreplass på touren var ikke truet. Nordmannens vakre stigning brakte henne til tredjeplass sammenlagt.

Andersson ønsket å få en kvittering på at skjemaet var i gang og føler han har fått bekreftet dette.

– Jeg er ganske sliten akkurat nå, det har vært en begivenhetsrik turné. Men jeg føler en større trygghet før OL.

Charlotte Kalla endte på 14. plass, noe som ga henne en siste 16. plass på touren. Det gjenstår å se om resultatet er godt nok til å gi henne en OL-plass. Louise Lindström krasjet i starten av løpet og tapte mye tid og endte på 42. plass for dagen (35. totalt). Johanna Hagström endte på 45. plass (43. totalt).