Dette skjer nå i regjeringsspørsmålet

Hva skjedde på mandag?

Mandag stemte Riksdagen over hvorvidt Magdalena Andersson skal få danne en regjering kun sammensatt av sosialdemokratiske statsråder.

Opposisjonen M + KD + SD + L samler inn 174 mandater og burde ha fått noen av de andre partiene til å trykke rødt for å få de 175 ns som trengs for å stoppe Andersson. Hun har nå fått 173 stemmer mot seg siden Nina Lundström (til venstre) gikk mot partilinjen og stemte gult. MP, V og C stemte også gult, i praksis avsto de.

101 medlemmer stemte ja til Magdalena Andersson, de var alle S-medlemmer og den ville politikeren Amineh Kakabaveh. For det er nok å ikke ha flertall mot Avstemningen betyr at Magdalena Andersson er utnevnt til Sveriges statsminister.

Hva skjer etterpå?

Formelt sett tiltrer han ikke før tirsdag, da han venter på et tjenesteråd med kongen. Før det skal Magdalena Andersson lese sin regjeringserklæring og presentere sine nye statsråder.

Hvis han velger å beholde antallet statsråder, må minst fem miljøministre skiftes ut:

• Likestillings- og boligminister Märta Stenevi

• Miljø- og klimaminister og visestatsminister Per Bolund

• Finansmarkedsminister Åsa Lindhagen

• Kultur- og idrettsminister Amanda Lind

• Utviklingsminister Per Olsson Fridh

I tillegg skal tre sosialdemokratiske stillinger erstattes, Magdalena Anderssons post som finansminister og næringsminister Ibrahim Baylan og bygdeminister Jennie Nilsson, som gikk av i sommer.

Er det mulig å endre budsjettet?

Nei Budsjettforslaget til Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna vant avstemningen i Riksdagen mot statsbudsjettproposisjonen med tallene 154-143. Uansett hvem som danner regjering, er opposisjonens budsjett (M + KD + SD) revet i stykker.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.