Det nye badehuset i Ekerö får fjernvarme fra Solör Bioenergi

I 2021 startet byggingen av det nye Ekerö badehus, som har som ambisjon å bli et attraktivt og brukervennlig badehus for innbyggerne i kommunen. Ekerö Solör Bioenergi AB har fått i oppdrag å installere og levere fjernvarme til badehuset, som forventes å stå klart våren 2023. Det har vært i gang en tid fjernvarme gjennom såkalt byggvarme, som brukes mens badehuset er under konstruksjon .

Solör Bioenergy Group er en ledende aktør innen fornybar energi basert på trebrensel med 600 000 brukere per dag. Selskapet har 271 lokasjoner i Sverige og Norge spesielt, hvor fjernvarme, damp og elektrisitet produseres og distribueres til boliger, bedrifter, offentlige virksomheter og industrier. Aktiviteten omfatter også energigjenvinning av impregnert trevirke og produksjon av biodrivstoff, samt forvaltning og vedlikehold av kommunale og private VA-anlegg. Ved å utnytte ressursene i skogen ønsker Solör å legge til rette for et bærekraftig samfunn med reduserte karbondioksidutslipp.

Ekerö fjernvarme har vært i drift siden november 2020 og bygges nå raskt ut. Ekerö Solör Bioenergi AB, eid av Solör Bioenergi-konsernet og Ekerö kommune, er ansvarlig for levering av klimavennlig fjernvarme til kommunens eiendommer. I fjernvarmeanlegget, som ligger i industriområdet på Brygga, er det to biobrenselkjeler som fyres med rester fra skogindustrien fra øyene rundt Ekerö. Kjelene er topp moderne og oppfyller blant annet alle fremtidige krav til støvhåndtering.

Det nye badehuset i Ekerö. Foto: Linda Brostrom

Bærekraftige byggeprosjekter
Det nye Ekerö badehus har som mål å bli et attraktivt og brukervennlig badehus for kommunens innbyggere, kommunal drift, foreninger og besøkende. Solör har fått i oppdrag å installere og levere fjernvarme til badehuset, som forventes å stå klart til våren neste år.

– Bærekraft er viktig for oss i byggeprosjektene våre, og derfor valgte vi å overlate til Ekerö Solör Bioenergi AB oppgaven med å sørge for fjernvarme til vårt nye badehus. Gjennom fornybar energi sammen med annen bærekraftig innsats, jobber prosjektet med å møte miljøbyggesølvkravene når badehuset står klart, noe som er veldig gledelig, sier Cecilia Moar, midlertidig eiendomssjef i Ekerö kommune.

bilde
Foto: Solör Bioenergi

Utvidet samarbeid med kommunen
I fjor gikk Solör inn i byggeprosjektet da arbeidet startet med å grave ut en cirka én kilometer lang rørledning til Träkvista-området, hvor toalettet er under bygging. På området er det også idrettshall, ishall og andre kommunale bygg som med den nye ledningen har kunnet kobles til fjernvarme.

– Det er flott at vi nå utvider vårt gode samarbeid med kommunen og leverer klimavennlig varme til flere funksjoner i kommunen, sier Jan Lindkvist, administrerende direktør i Ekerö Solör Bioenergi AB.

Fjernvarme har vært i drift lenge via den såkalte bygningsvarmen, som brukes i byggeperioden til badehuset. Årlig leveranse av fjernvarme er beregnet til 1 000 MWh.

– Med den nye ledelsen har vi forberedt oss på den kontinuerlige utvidelsen av Ekerö. I tillegg til kommunens interesse for fjernvarme til offentlige virksomheter, ser vi en stor privat etterspørsel etter fjernvarme, sier Jan.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *