Det norske statsfondet tjente nesten 100 milliarder euro på seks måneder

Det norske statlige formuesfondet, som nylig feiret sitt 25-årsjubileum og fortsatt er det klart største i verden, utnyttet oppgangen i aksjemarkedet som fulgte nedgangen forårsaket av helsekrisen. I første halvår tjente den 990 milliarder kroner, eller rundt 94,7 milliarder euro

Ifølge Norges Bank, som forvalter fondet gjennom sin investeringsarm, så den enorme ullsokken som ble satt opp for å finansiere fremtidige utgifter til den generøse norske velferdsstaten i slutten av juni 11,673 milliarder kroner (omtrent 1117 milliarder euro). ). Forsterker en merkbar dynamikk fra første kvartal.

avkastning på 9,4 %

Veien ut av krisen er aktiviteten til det norske statlige formuesfondet. I følge data utgitt onsdag, ga den en avkastning på 9,4 % i første halvår. En ytelse litt lavere enn for hele 2020, hvor den hadde en avkastning på 10,9 %.

Hvordan forklare denne ytelsen, utover den enkle økningen i aksjemarkedet? I en uttalelse understreket fondets leder, Nicolai Tangen, at dette i stor grad skyldes den spesielt sterke utviklingen til energi- og finanssektorene, men også teknologi- og helseaksjer.

Obligasjonsinvesteringene, som representerer 25,1 % av eiendelene, tapte 2 %. Når eiendomsinvesteringer (som representerer 2,4 % av porteføljen) økte med 4,6 %. Den nye aktivaklassen, fortsatt marginale (0,1 %), investeringer i ikke-børsnoterte fornybar energiprosjekter ga en negativ avkastning på 1,9 %.

Nok til å tilfredsstille de 8 800 selskapene ved slutten av 2020 av det som fortsatt er en av de største investorene i verden, som kontrollerer nesten 1,5 % av den globale markedsverdien.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.