Det norske selskapet AutoStore er verdt 12 milliarder dollar, landets største børsnotering på tjue år.

AutoStore, støttet av SoftBank, blir den største nynoteringen i Norge på to tiår når den børsnoteres på Euronexts Oslo Børs senere i dag onsdag.

Selskapet hentet inn 2,7 milliarder kroner i kontanter gjennom utstedelse av nye aksjer, mens eksisterende eiere som Thomas H. Lee Partners, EQT og andre solgte aksjer til en verdi av 15,3 milliarder dollar i kranser.

Etter børsnoteringen vil AutoStores frie flyt representere omtrent 17,4% av all kapital, avhengig av regnskapsførernes bruk av et overtildelingsalternativ, også kjent som en greenshoe, sa selskapet.

AutoStore ble grunnlagt i 1996 og har distribuert 20 000 roboter i mer enn 35 land for å automatisere varehus. Selskapet bruker roboter til å lagre og hente produkter, slik at kundene kan lagre fire ganger mer varelager på samme plass.

I april kjøpte det japanske selskapet SoftBank https://www.reuters.com/article/us-softbank-group-autostore-idUSKBN2BS1YC en eierandel på 40 % i det norske selskapet for 2,8 milliarder dollar, som den gang verdsatte AutoStore til rundt 7 milliarder dollar. Softbank solgte ingen aksjer under børsnoteringen.

AutoStore er det største nye norske selskapet siden Statoils børsnotering i 2001, nå kjent som Equinor, som ble verdsatt til 151 milliarder kroner ved børsnoteringen.

Fire nøkkelinvestorer, Alecta Pensionsforsakring, FIL Investments, Mawer Investment Management og WCM Investment Management, har hver forpliktet seg til å investere 200 millioner dollar før børsnoteringen.

Selskapet, som teller ASDA, Gucci og Lufthansa blant sine kunder, planlegger å bruke inntektene fra børsnoteringen til å redusere gjeld, investere i vekst og gjøre det mulig for investorene å selge aksjer.

AutoStore hadde en nettoomsetning på 182,1 millioner dollar i fjor og forventer et salg på omtrent 300 millioner dollar i 2021, som vil stige til over 500 millioner dollar i 2022, med en pipeline på 3,4 milliarder dollar som dekker 2000 prosjekter.

Carnegie-bankfolk JP Morgan, Morgan Stanley, ABG Sundal Collier, Citigroup, Jefferies, Mizuho Securities, SpareBank 1 Markets og Moelis & Company deltok i transaksjonen, rapporterte AutoStore.

($1 = 8,3474 norske kroner)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.